Podijeli

Kontekst: Poljoprivreda i vremenske nepogode

Kontekst: Poljoprivreda i vremenske nepogode

Kolike su razmjere štete od ovogodišnjih nepogoda? Kako se s tim suočavaju poljoprivrednici? Kakve su reakcije nadležnih ministarstava na ovakve situacije? Kako će sve to utjecati na cijene poljoprivrednih proizvoda i hrane?

Visoke temperature i nezapamćena suša ovoga ljeta nanijeli su ogromnu štetu poljoprivredi u regiji. Prinosi pojedinih kultura su prepolovljeni, a voćari ističu da im je proizvodnja upitna. Također, ova godina bila je nepovoljna i zbog mraza, kasnog snijega, grada... Osim loših vremenskih prilika koje ih prate iz godine u godinu, poljoprivrednici u regiji muku muče i s lošom poticajnom politikom te nezaštićenim tržištem. Kako se sve ovo može odraziti na opstanak ratarstva, stočarstva i voćarstva razgovaramo s gostima:

- u Zagrebu je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić,

- u Beogradu agrometeorologinja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Zorica Radičević i

- u Banjoj Luci predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

Emisiju vodi Saša Ćeramilac, a pripremila Azra Hadžić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.