Podijeli

Kontekst: Srpsko-makedonski odnosi

Kontekst: Srpsko-makedonski odnosi

Javnost u regiji još je bez zvaničnih informacija o tome koji su razlozi povlačenja osoblja Ambasade Srbije u Skoplju. Zvaničnici u Beogradu naveli su da imaju podatke o "ofanzivnom obavještajnom djelovanju protiv Srbije uz prisustvo stranog faktora", ne pojašnjavajući detalje. Makedonska vlada kaže da ostaje posvećena izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, ali i ostalim susjedima.  

Mediji navode različite moguće uzroke diplomatske krize: od glasanja Makedonije o članstvu Kosova u UNESCO-u do toga da iza odluke o povlačenju osoblja stoji nezakonito praćenje diplomata iz Srbije.

O ovoj temi za Kontekst govore Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose u Beogradu, i Ljupčo Arsovski, penzionisani diplomata iz Skoplja.

Emisiju vodi Saša Ćeramilac, uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.