Podijeli

Kontekst: Turska ofanziva u Afrinu

Kontekst: Turska ofanziva u Afrinu

Turska je napad na Afrin počela u subotu. Afrin je pokrajina na sjeveru Sirije u kojoj se nalazi i istoimeni grad. Riječ je o većinski kurdskoj oblasti, dijelu regije Halep. Turske snage su za pet dana preuzele kontrolu nad jedanaest kurdskih pozicija i uspostavile "sigurne zone" u sjeverozapadnoj regiji Afrin. Turska želi potisnuti Kurde, oduzeti im Afrin i tako spriječiti formiranje velike kurdske autonomije na svojoj granici. O tome ima li Ankara legitimne razloge za vojni napad, koje su joj ambicije i kako na operaciju reaguju Rusija, Sirija i SAD razgovaramo s našim gostima.

U Beogradu je Vladimir Trapara, naučni saradnik Instituta za međunarodnu saradnju i privredu,

u Sarajevu su Armin Kržalić, potpredsjednik Centra za sigurnosne studije, i Admir Mulaosmanović, direktor Balkan Studies Centra na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo.

Emisiju vodila Anne Marrie Ćurčić, uredio Harun Karčić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi