Podijeli

Kontrasti: Đinđić ili Milošević

Kontrasti: Đinđić ili Milošević

Dva događaja iz novije historije ostavila su dubok trag na društvo u Srbiji. Jedan je ubistvo premijera Zorana Đinđića, što je uticalo na dalju sudbinu Srbije, a drugi se odigrao tri godine kasnije, kada je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala umro Slobodan Milošević. To se desilo 11. marta, a 12. marta 2003. ubijen je Đinđić. Odnos građana Srbije prema Đinđiću i Miloševiću uvijek je bio pun podjela, koje se nisu stišale ni sada.

To je jedna od onih podjela koju književnik Dušan Kovačević opisuje kao iskonsku a koja, kako kaže, ne zastarijeva, ne jenjava i ne posustaje u žestini, bijesu, mržnji. 

Posebno je sada aktuelna kada je izdvojen novac za podizanje spomenika Zoranu Đinđiću, a istovremeno se podnosi inicijativa za spomenik i ulicu Slobodanu Miloševiću.

O tim podjelama, polarizaciji društva, govorimo u Kontrastima.

Gosti su:

- Branislav Lečić, potpredsjednik Demokratske stranke, i

- Čedomir Antić, historičar.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi