Podijeli

Kontrasti: Ubistvo Olivera Ivanovića

Kontrasti: Ubistvo Olivera Ivanovića

Jučer ujutro u sjevernom dijelu Mitrovice ispred prostorija svoje stranke ubijen je Oliver Ivanović. Desilo se ono na šta je upozoravao. Time je na najjasniji način prikazana situacija na sjeveru Kosova, gdje u centru grada, u vrijeme kada se ide na posao, neko može čovjeku sasuti šest metaka u tijelo. Oliver Ivanović bio je jedan od najumjerenijih srpskih političara, mnogi bi rekli ne samo na Kosovu već i u Srbiji uopće. Zalagao se za dijalog, govorio je da Srbi i Albanci moraju živjeti zajedno, bio je važan i uvažavan glas kosovskih Srba, iako se nije uvijek slagao s Beogradom. Govorio je i albanski i engleski.

Posljednjih mjeseci upozoravao je na lošu sigurnosnu situaciju. Prije pet dana je rekao: "Plašim se da u ovoj nestabilnoj situaciji može stradati neko nevin, a moram priznati da se i sam plašim za svoju sigurnost", prenosi Srna. Jedna od rečenica koja se ponavlja posljednja 24 sata je i ona koju je Ivanović izrekao u jednom od posljednjih intervjua sedmičniku Vreme: “Tragično je da poslije 18 godina života u strahu od ekstremnih Albanaca Srbi sada strahuju od ekstremnih Srba i iseljavaju se zbog toga.”

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi