Podijeli

Nelagoda za Zagreb u iščekivanju presude Prliću i ostalima

Nelagoda za Zagreb u iščekivanju presude Prliću i ostalima

Pred Haškim tribunalom počeo je žalbeni postupak u predmetu Prlić i ostali.

Bivši čelnici takozvane Hrvatske Zajednice Herceg-Bosna i Hrvatskog vijeća odbrane Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić prvostepenom su presudom od 29. maja 2013. osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Osuđeni su za zločine protiv čovječnosti i to djelima progona na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, ubistva, silovanje, deportacije, prisilnog premještanja i zatvaranja.

Osuđeni su i za teška kršenja Ženevskih konvencija - između ostalog djelima seksualnog zlostavljanja, uništavanje imovine širokih razmjera.

Šestorka je po mišljenju prvostepenog vijeća prekršila i zakone i običaje ratovanja - bezobzirno razarajući gradove, uništavanjem vjerskih objekata i terorisanjem civila u Mostaru.

Ovi zločini su počinjeni kao dio udruženog zločinačkog poduhvata porobljavanja Bošnjaka i drugih nehrvata koji je trajao od sredine januara 1993.

Cilj tog poduhvata, prema prvostepenoj presudi, bio je uspostavljanje hrvatskog entieta u BiH u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. i eventualno njegovo pripajanje Hrvatskoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi