ABA liga: Zvezdi treća uzastopna titula

Košarkaši Crvene zvezde treću godinu zaredom pobjednici su regionalne ABA lige nakon što su u trećem susretu finala doigravanja u Zagrebu pobijedili Cedevitu 77:61 i dobili finalnu seriju 3-0.

Beogradska ekipa je od Cedevite bila bolja u finalu i prije dvije godine, dok je lani slavila protiv Mega Leksa. Zvezdi su to jedina tri naslova u ABA ligi, a rekorder je Partizan sa šest titula. Cedevita je četiri puta stigla do finala i sva četiri puta je poražena.

Gosti su odlično ušli u susret i nakon tri minute igre vodili su 8:0. Cedevita je prve koševe zabila nakon skoro četiri minute igre. Međutim, nakon nekoliko minuta traženja ekipa Veljka Mršića je pronašla izgubljeni ritam i polako dostizala zaostatak. Dvije i po minute prije kraja prve četvrtine Cedevita je uspjela izjednačiti (14:14), no Zvezda je do kraja četvrtine „pobjegla“ na plus četiri (22:18).

U drugoj dionici Cedevita je stigla do prvog vodstva (25:24), a potom i do tri poena viška (33:30). Uslijedila je serija od pet izgubljenih napada koje su gosti pretvorili u seriju 13:0 za vodstvo 43:33.

Povreda Jamesa

Do kraja poluvremena Cedevita je uspjela smanjiti na 39:46, ali je ostala bez još jednog igrača. Zbog povrede koljena u svlačionici je ostao Ra'shad James, koji je u prvom poluvremenu postigao devet poena. Bio je to već treći igrač bez kojeg je Cedevita ostala u finalnoj seriji nakon Marka Arapovića i Ryana Boatrighta.

Gosti su treću dionicu otvorili serijom 7:0 i pobjegli na velikih +14 (53:39). Do konca četvrtine prednost su povećali na 17 poena viška (65:48) i tu je priči bio kraj. Posljednjih 10 minuta bilo je tek odrađivanje posla, a na koncu je završilo pobjedom beogradskog sastava 77:61.

Goste su do pobjede predvodili Deon Thompson sa 14, Marko Simonović sa 13 i Nathan Wolters sa 11 poena, dok su kod Cedevite najefikasniji bili Toni Katić sa 12, James sa devet i Marko Tomas sa osam poena.

Izvor: Agencije