Abadi: Branit ćemo Kurde od bilo čijeg napada

Abadi poručio da će braniti kurdske građane kao što brani sve Iračane (Reuters)

Irački premijer Haider al-Abadi rekao je danas da će braniti iračke Kurde od bilo čijeg napada, a to je poručio u trenutku kada unutrašnje i regionalne tenzije rastu zbog spornog referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana. 

“Našem narodu u kurdistanskom regionu poručujem: branimo naše kurdske građane kao što branimo sve Iračane i nećemo dozvoliti bilo kakav napad na njih”, napisao je Abadi na Twitteru, prenosi AFP.

Abadijev savjetnik, koji nije želio da bude imenovan, rekao je francuskoj agenciji da je premijer mislio i na unutrašnji i na spoljašnji napad.

“Nećemo dozvoliti da vam iko naudi i sa vama ćemo dijeliti svoju koru hljeba”, poručio je Abadi Kurdima u drugom tvitu.

Vojna vježba Irana i Iraka

Irak planira da preuzme kontrolu nad graničnim prelazima sa autonomnom regijom u toj državi, Kurdistanom, “u saradnji” sa Iranom i Turskom, saopćilo je ranije danas Ministarstvo odbrane Iraka.

Istovremeno, Iran je saopštio da će održati zajedničku vojnu vježbu sa Irakom na iranskoj granici sa iračkim Kurdistanom kao odgovor na “nezakonit referendum” koji je održan u ponedjeljak.

Bagdad je zatražio poništenje neobavezujućeg referenduma iračkih Kurda, koji je rezultirao većinskim glasanjem za nezavisnost, a iračke vlasti su, takođe, obustavile međunarodne letove ka tom regionu i iz njega.

Turska, Iran i Sirija, koje i same imaju velike kurdske zajednice – također su odbacile glasanje za nezavisnost u iračkom Kurdistanu bogatom naftom.

Izvor: Agencije