Abadi: Irak u 2016. slobodan od ISIL-a

Godina 2016. će biti godina velikih pobjeda, poručio je Abadi (AP)

Irački premijer Haider al-Abadi obećao je da će u novoj 2016. godini osloboditi cijelu zemlju od grupe Islamska država Irak i Levant, nakon što su snage sigurnosti preuzele Ramadi od boraca ISIL-a.

“Ako je 2015. godina bila godina oslobođenja, 2016. će biti godina velikih pobjeda i kraj prisustva Daesha (arapski akronim za ISIL) u Iraku i Mezopotamiji”, rekao je on u televizijskom obraćanju, prenosi AFP.

Iračke snage će sada osloboditi Mosul, što će biti fatalan udarac za ISIL, dodao je on, prenosi Tanjug.

Abadi nije rekao da li će naredna borba biti u Mosulu ili će iračke snage pokušati prvo da zauzmu druge gradove i mjesta.

On je u ponedjeljak čestitao snagama sigurnosti na osvajanju Ramadija koji je bio pod kontrolom ISIL-a od maja.

Na ulicama Bagdada i drugih iračkih gradova u ponedjeljak navečer su se okupile stotine građana koji su proslavljali uspjeh iračkih oružanih snaga nakon što su zajedničkim operacijama oslobodili Ramadi od boraca ISIL-a.

Oslobađanje Ramadija

Ramadi, glavni grad iračke provincije Enbar, od maja ove godine je bio pod kontrolom ISIL-a, a iračke snage su natjerale borce te grupe na povlačenje i jučer su podizanjem iračkih zastava na zgrade javne uprave objavili da je grad oslobođen, prenosi Anadolija.

Borci ISIL-a su prije povlačenja minirali naselja, a iračke snage su u utorak ujutro u Ramadi poslale dodatne deminerske trupe i 250 oklopnih vozila za akciju čišćenja grada koji je skoro u potpunosti opljačkan i devastiran u proteklom periodu sukoba.

Američki državni sekretar John Kerry je također čestitao iračkim snagama i poručio da će međunarodna koalicija koju u borbi protiv ISIL-a predvodi SAD i dalje podržavati iračke snage do konačne i trajne pobjede nad terorizmom.

Na ulicama Bagdada i drugih gradova Iraka slavilo se do kasnih večernjih sati u ponedjeljak. Iračani su uzvikivali slogane pozivajući na jedinstvo i nastavak zajedničkih antiterorističkih operacija svih šiitskih, sunitskih i plemenskih grupa.

Izvor: Agencije