Abadi: ISIL će u Iraku biti poražen do kraja godine

Haider al-Abadi: Tokom oslobađanja teritorije, iračke snage su se uspjele organizirati na sjeveru zemlje (Arhiva)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant će do kraja ove godine biti potpuno poražena u Iraku, izjavio je premijer Iraka Haider al-Abadi.

“Tokom oslobađanja teritorije, iračke snage su se uspjele organizirati na sjeveru i osloboditi područja koja nijedna vojna snaga nije uspjela osloboditi od Saddama Husseina”, kazao je on.

Samoproklamirani halifat ISIL-a u suštini je srušen tokom jula, kada su iračke snage, uz podršku SAD-a, zauzele Mosul, “glavni grad” te oružane grupe u Iraku, navodi Reuters.

Ofanziva iračkih snaga

Posljednja teritorija pod kontrolom ISIL-a u Iraku nalazi se duž zapadne granice sa Sirijom, nakon što su 5. oktobra izgubili kontrolu nad gradom Hawija i okolnim oblastima uslijed ofanzive iračkih snaga.

Najmanje 40 boraca ISIL-a ubijeno je ranije u akcijama koje iračke snage provode na području okruga Hawije, u iračkoj pokrajini Kirkuk.

Iračka vojska prošle sedmice je saopćila da je oslobodila središte Hawije, jednog od dva posljednja uporišta ISIL-a, istaknuvši da “nastavlja napredovati” kako bi u cjelosti oslobodila to područje.

Izvor: Agencije