Abadi: ISIL uništava i prodaje antikvitete

Irački premijer obećao je da će pronaći i kazniti odgovorne za uništavanje neprocjenjivih arte-fakata u Mosulu, gradu pod kontrolom ISIL-a.

Da bi pokazale želju da sačuvaju iračko naslijeđe, iračke vlasti otvorile su Nacionalni muzej u Bagdadu. Na otvaranju je bila i Jane Arraf.

Ovo nije prvi put da muzej u Bagdadu otvara svoja vrata… Ali zvaničnici se nadaju da će ovaj put i ostati otvorena.

Zaštita muzeja

Ceremonija je planirana sedmicama. Irački premijer je izjavio da je, nakon uništenja drevnih statua u Mosulu, otvaranje muzeja postalo još značajnije.

 „Danas otvaramo ovaj muzej kako bismo poslali poruku da ćemo zaštititi svoju baštinu. Muzej u Bagdadu sadrži veliki dio iračkog nalijeđa, koje potiče sa brojnih lokacija. Želimo da nam svijet pomogne. Tražimo od Vijeća sigurnosti UN-a da zaštiti iračku baštinu”, kazao je premijer Iraka Haider Al-Abadi.

Premijer je rekao i da ISIL ne samo da uništava, nego i prodaje antikvitete. Pozvao je druge zemlje da pomognu kako bi se ta trgovina prekinula.

Irački muzej još se oporavlja od velike pljačke, izvršene 2003., nakon invazije predvođene Amerikom.

Mnogi od dragocjenih eksponata ukradenih nakon pada Bagdada su pronađeni. Ali do sada se smatralo preopasnim potpuno otvoriti muzej za javnost.

 „Muzej nikad nije bio potpuno zatvoren – otvaran je za posjete dostojanstvenika i učenika više od decenije. Ali svrha ovog otvaranja je postići nešto drugo – omogućiti Iračanima da dođu i vide više od 5.000 godina svog naslijeđa”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Jane Arraf.

Ovo je i svjetska baština, ne samo iračka.

Nepoznati umjetnik je prije skoro 5.000 godina izradio takozvanu „Masku iz Warke”, jednu od najstarijih skulptura ljudskog lica. Pronađena je netaknuta.

Ali ova vaza, sa prikazima iz sumerskog života, nađena je u komadima i obnovljena.

Sigurnost problem

Ovo je sve što je ostalo od sumerske princeze iskopane sa kraljevskog groblja u gradu Uru. Osoblje Muzeja uspjelo je sastaviti zlatni nakit koji je nosila na glavi.

Ali sigurnost je i dalje problem.

 „Potrebna nam je još jača sigurnost. Naprimjer, zlatni artefakti sa groblja u Uru i blago iz Nimruda i dalje se čuvaju na sigurnom mjestu, nismo ih izložili u muzeju”, kazao je Luma Yas iz Nacionalnog muzeja Iraka.

Jedan od najslavnijih eksponata je drevni muzički instrument – zlatna harfa iz Ura. Ali u muzeju je i dalje izložena replika zlatne glave bika.

Original, koji se čuva u trezoru, dio je jedne od najvećih riznica zlatnih antikviteta ikada otkrivenih.

Iračani će sada barem biti u mogućnosti da vide ostatke sofisticirane civilizacije stare hiljade godina… I to u vrijeme kad se toliki njen dio uništava.

Izvor: Al Jazeera