Abadi tražio otkazivanje kurdskog referenduma

Zvanični Bagdad protivi se referendumu u Iračkom Kurdistanu (EPA)

Irački premijer Haider al-Abadi službeno je zatražio da se u Kurdistanu obustavi plan za održavanje referenduma o neovisnosti te regije, koji je planiran za 25. rujna, priopćeno je iz njegova ureda.

Potom je, u večernjim satima, o kurdskom referendumu telefonom razgovarao i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Iz Erdoganovog ureda je priopćeno kako su se dvojica lidera usuglasili da će kurdski napori izazvati tenzije u regiji, uz napomenu da je “potrebno zaštititi teritorijalni integritet Iraka”.

U međuvremenu je irački Vrhovni sud odobrio takav Abadijev zahtjev, te proglasio “neustavnim odvajanje bilo koje regije ili pokrajine od Iraka”, prenosi Reuters.

Vrhovni sud nadležan je za rješavanje sporova između centralne vlade i regija, uključujući Kurdistan. No, taj sud ne posjeduje mehanizme kojima bi mogao realizirati svoje odluke u kurdskoj regiji, koja ima vlastitu policiju i vladu.

No, sud je ipak zatražio obustavu organiziranja referenduma “dok se ne istraže žalbe koje je zaprimio u vezi s neustavnošću plebiscita”, navodi se u priopćenju Vrhovnog suda.

Guterres: ‘Skretanje pažnje s borbe protiv ISIL-a’

Oglasio se i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, rekavši da će referendum o neovisnosti Iračkog Kurdistana “skrenuti pažnju s neophodnosti da se porazi ISIL i obnove ponovno osvojeni teritoriji”.

“Glavni tajnik [Guterres] poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo Iraka i smatra da sva neriješena pitanja između federalne Vlade i regionalne Vlade Kurdistana treba rješavati strukturnim dijalogom i konstruktivnim kompromisom”, rekao je glasnogovornik UN-a Stéphane Dujarric, prenosi Reuters.

Gutteres, kako je dodao, poziva sve lidere u Iraku da ovom pitanju pristupe sa strpljenjem i uzdržanošću.

Zastupnici Iračkog Kurdistana odobrili su održavanje referenduma o neovisnosti te autonomne pokrajine, no službeni se Bagdad protivi referendumu.

Također, Iran i Turska protive se i najavili su reakciju ako dođe do osamostaljenja Kurdistana.

Turski su dužnosnici rekli da se neće libiti ni uporabe sile.

Izvor: Agencije