ABBA – muzika koja 40 godina donosi novac

Švedska pop-grupa ABBA slavi 40 godina otkako je njihov hit “Waterloo” osvojio svjetsku muzičku scenu. Grupa se razišla prije 26 godina, međutim, poslovno carstvo koje su stvorili i dan-danas je vrlo profitabilno.

Četrdeset godna nakon nastupa na Euroviziji Bjorn i Frid susreli su se u Londonu, kako bi proslavili nekadašnji uspjeh.

“Bili smo svjesni poslovne prilike, ali je bilo divno i to da kao dva para putujemo zajedno i istražujemo svijet. To je za nas bilo nešto sasvim novo”, kaže Anni-Frid Lyngstad, članica grupe Abba.

Sa Benijem i Anjetom devet puta su osvojili britanske top-ljestvice, dok su u SAD-u samo jednom bili na vrhu i to s pjesmom “Dancing Queen”.

Najveća zarada svih vremena

“To se događalo tokom dugog perioda. Nismo pravili hit za hitom. Imali smo jedan, a onda smo pisali drugu pjesmu – snimali je i objavljivali. Danas kad pogledate čini se kao da se sve dogodilo istovremeno, ali nije bilo tako. Trajalo je poprilično dugo”, priča Bjorn Ulvaeus.

Abba je prodala blizu 380 miliona albuma diljem svijeta. Film o njima je ostvario najveću zaradu svih vremena u Britaniji, a jedan od pet domova u Britaniji ima barem jedan zlatni album te grupe.

I dan-danas uspijevaju prodati blizu milion CD-ova godišnje.

Njihov mjuzikl “Mamma Mia”, prema istoimenoj pjesmi, još puni dvorane u cijelom svijetu. Prošlog su mjeseca pokrenuli novu predstavu u Beču, a u nadolazećim mjesecima planirane su i produkcije u Helsinkiju i Las Vegasu.

“Članovi benda su zaradili negdje blizu 600 miliona dolara. Pjesme su cijeloj produkciji donijele blizu milijardu dolara. Izgleda da je ABBA omiljena grupa i predsjednika Vladimira Putina. Oni su svjetski fenomen”, kaže ekonomski analitičar David Haigh.

Fenomen koji, ipak, tvrdi da se više nikad neće okupiti zajedno, iako bi za takav potez vjerovatno mogli postaviti bilo koju cijenu.

Izvor: Al Jazeera