Abbas: Hamas bespotrebno produžio sukob

Abbas je istakao kako je „bilo moguće izbjeći svih tih 2.000 mučenika, 10.000 ranjenih i 50.000 kuća (oštećenih ili uništenih)“ (Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas optužio je Hamas da je bespotrebno produžio sukob u Pojasu Gaze, što je izazvalo velik broj žrtava, prenosi agencija Tanjug.

Abbas je za TV Palestina istakao da je „bilo moguće izbjeći svih tih 2.000 mučenika, 10.000 ranjenih i 50.000 kuća (oštećenih ili uništenih)“.

Izrael i hamasovci ratovali su 51 dan prije nego što je u utorak postignut prekid vatre. Više od 2.100 Palestinaca je ubijeno, uključujući stotine civila, podsjeća agencija AP. Na izraelskoj strani poginula je 71 osoba, uključujući šest civila.

Abbas, vođa Fattaha, čija Palestinska uprava kontrolira drugu palestinsku teritoriju, Zapadnu obalu, osnovao je u junu vladu jedinstva koju podržava i Hamas.

Osuda smaknuća

On je sinoć ocijenio da se dogovor o prekidu vatre, koji su prihvatili Hamas i Izrael, ne razlikuje od originalnog prijedloga koji je predstavio Egipat na početku rata, a koji je Hamas tada odbio.

„Palestinska uprava je tražila tu egipatsku inicijativu. Rekli smo da bi prioritet trebao biti zaustavljanje sukoba, a potom primjena razumijevanja iz 2012. godine“, rekao je Abbas, misleći na dogovor kojim je okončan osmodnevni sukob u novembru 2012. godine.

On je objasnio da razlike nema, osim u gubicima i patnji, kako je rekao, prenijeli su izraelski mediji.

Te njegove riječi protumačene su u Izraelu kao riječi usmjerene protiv Hamasa, koji tvrdi da je neograničeni prekid vatre, koji je sada na snazi, drugačiji od originalnog koji je predložio Egipat.

Abbas je, također, kritizirao Hamas, čime je indirektno rekao da bi odluku o miru ili ratu trebala donositi jedna frakcija, u protivnom će zavladati haos, te zbog javnog pogubljenja doušnika Izraela, označivši to zločinom.

„Ako ima špijuna, njih treba pogubiti u skladu sa zakonom i ne na ulici“, rekao je palestinski predsjednik. On je, također, oštro osudio Izrael, upozorivši ih da neće izbjeći kaznu za „zločine i masakre“ u Pojasu Gaze tokom operacije Zaštitna ivica.

Milijarde gubitaka

Tokom napada i ofanzive izraelske vojske na Gazu, koji su trajali 51 dan, palestinska strana je pretrpjela materijalnu štetu od blizu osam, a izraelska 4,5 milijardi američkih dolara, što je ukupno skoro 13 milijardi dolara, javlja Agencija Anadolija.

Zvaničnik palestinskog Ministarstva ekonomije Teysir Amr za AA je istakao da je Ministarstvo na čijem čelu se nalazi provelo opsežno istraživanje u vezi sa materijalnom štetom pričinjenom tokom izraelskih napada na Gazu.

Napominje kako je spomenuto istraživanje pokazalo da su napadi izraelske vojske na Gazu izazvali direktnu materijalnu štetu u Gazi u visini od 7,5 do osam milijardi dolara.

Također, u Gazi je najveća materijalna šteta pričinjena u sektoru poljoprivredne i građevinarstva. Prema posljednjim podacima palestinskog Ministarstva poljoprivrede, financijska šteta pričinjena u oblasti poljoprivrede tokom izraelskih napada iznosi 780 miliona dolara.

Hiljade uništenih zgrada

Ministarstvo za prostorno uređenje je, također, saopćilo kako je u izraelskim napadima ukupno srušeno 16.800 privatnih domova i privrednih objekata, dok je 35.000 domova značajno oštećeno.

Također, tokom izraelskih napada u potpunosti je srušeno 360 industrijskih postrojenja.

Ministarstvo finansija Izraela je saopćilo da je u napadima palestinskih grupa Izrael pretrpio materijalnu štetu od 4,5 milijardi dolara.

Prije tri dana je u egipatskoj prijestolnici Kairu između Izraela i Palestine postignut dogovor o trajnom primirju.

Izraelska vojska je zračne napade na Pojas Gaze počela 8. jula, a deset dana kasnije i kopnenu ofanzivu. Tokom napada ubijeno je ukupno 2.145 osoba, a ranjeno 11.100 ljudi.

Među ubijenima je bilo 578 djece.

Izvor: Agencije