Abbas: Holokaust je najodvratniji zločin

Abbas je više puta osudio holokaust (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas osudio je u nedjelju, na izraelski Dan komemoracije za žrtve holokausta, genocid nad židovskim narodom te pozvao izraelsku Vladu da zaključi “pravedan mir” s Palestincima.

“To što se dogodilo Židovima tijekom holokausta najodvratniji je zločin koji se dogodio čovječanstvu modernog doba”, rekao je Abbas u priopćenju Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) kojoj je predsjednik, prenosi Hina.

Priopćenje objavljeno na dan sjećanja za žrtve holokausta nije prva Abbasova osuda zločina nad Židovima, ali jest najsnažnija dosad.

Abbas više puta osudio zločin

Abbas, kojemu predbacuju što je iznosio dvojbe o genocidu u svome doktoratu obranjenom na Moskovskom sveučilištu 1982, kasnije je u više navrata osudio zločin.

Tako je 2010. židovskim novinarima rekao da je poslao svoje izaslanstvo na komemoracije, uključivo u Auschwitz te zapitao “Kako nas mogu optužiti da niječemo holokaust?”

Prošli je tjedan izrazio sućut obiteljima žrtava za susreta s američkim rabinom Marcom Schneierom, zagovornikom dijaloga između muslimana i Židova.

Izraelski povjesničar Efraim Zuroff, direktor Centra Simon-Wiesenthal u Jeruzalemu, pozdravio je Abbasovu izjavu riječima “Sretan sam uvijek kada netko tko je u prošlosti nijekao holokaust dade takvu izjavu, no ona se čini više vezana uz političke teškoće na Bliskom istoku”.

Otvoren granični prijelaz između Gaze i Izraela

Izraelske vlasti otvorile su granični prijelaz Kerm Ebu Salim na jugoistoku Gaze, koji važi za jedini trgovački granični prijelaz.

Službenik za koordinaciju pomoći Gazi pri palestinskoj vladi Raid Futuh kazao je za Anadoliju da je granični prijelaz Kerm Ebu Salim, koji je bio zatvoren određeno vrijeme, otvoren za prolaz proizvoda.

Futuh je rekao da je 400 šlepera, koji prevoze različite proizvode, među kojima i gorivo i plin, čekalo na granici. “Preko graničnog prijelaza će prijeći šleperi s proizvodima poput cementa i željeza koji će biti korišteni za projekte humanitarne organizacije Palestinaca u Gazi koja djeluje pri UN-u”, pojasnio je Futuh.

Granični prijelaz Kerm Ebu Salim je posljednji put, na dva dana, otvoren 24. travnja za prijelaz goriva, mliječnih proizvoda i lijekova. Izrael je 2006. godine zatvorio granične prijelaze u cilju stavljanja pod kontrolu Gaze i označavanja početka embarga na ovom području.

Abbas je pozvao Vladu Izraela “da zgrabi ovu priliku i zaključi pravedan i cjelovit mir u regiji, na temelju rješenja o dvije države, Izraela i Palestine koje će živjeti jedna pored druge u miru i sigurnosti”.

Natanyahu osudio sporazum Hamasa i Fataha

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu istovremeno je osudio  mirovni sporazum Hamasa i Fataha te pozvao Abbasa da se vrati mirovnim pregovorima sa Izraelom. 

Netanyahu se prije početka sjednice Vijeća ministara Izraela obratio novinarima. On je kazao da “Hamas pokušava napraviti još jednu katastrofu za izraelski narod te uništiti Izrael”, prenosi Anadolija.

Netanyahu je ponovo optužio Iran da se nalazi na čelu onih koji pokušavaju uništiti Izrael.

Izrael je u četvrtak otkazao mirovne pregovore s Palestincima, nezadovoljan sporazumom o pomirbi PLO-a i Hamasa, pokreta koji nije dosad priznavao državu Izrael.

U subotu je Abbas obećao da će buduća vlada nacionalnog jedinstva odbaciti nasilje i priznati državu Izrael kako bi međunarodnoj zajednici pokazala da je spremna za mir. No Izrael, koji smatra da je Hamas “teroristička organizacija”, Abbasov je govor nazvao “završnim udarcem” mirovnom procesu.

Abbasovu izjavu Netanyahu je dočekao s dvojbom, kazavši da Abbas ulazi u savez s Hamasom koji “niječe holokaust i pokušava stvoriti drugi holokaust uništavanjem države Izrael”.

Tako ne misle svi u njegovoj vladajućoj koaliciji. Ministrica Tzipi Livni i ministar Yair Lapid, drže da prije odluke o “pokapanju mira” treba vidjeti kakav će biti sastav nove palestinske vlade nacionalnog jedinstva. 

Nakon što je postignut sporazum o pomirenju između Hamasa i Fataha, Abbas je kazao da je to korak koji podržavaju arapske zemlje, kao i međunarodna zajednica te da će sporazum ojačati pregovore o pomirenju s Izraelom.

Izvor: Agencije