Abbas i Maas za dvodržavno rješenje Palestine i Izraela

Mahmoud Abbas izrazio palestinsku zahvalnost Njemačkoj i njenoj podršci Palestincima i mirovnom procesu (Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u ponedjeljak njemačkom ministru vanjskih poslova Heiku Maasu ponovio svoje obavezivanje na mirovni proces i na dvodržavno rješenje bliskoistočnog sukoba.

Govoreći na konferenciji za novinare s Maasom u predsjedničkom uredu u Ramallahu, palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Maliki saopćio je da je Abbas izvijestio njemačkog gosta o posljednjim dešavanjima na terenu, posebno nakon američkog priznavanja Jerusalema kao izraelske prijestolnice, koje je, kako tvrdi, dovelo do palestinskog odbacivanja američke uloge u mirovnom procesu s Izraelom.

“Palestina podržava dvodržavno rješenje i obavezala se na direktne pregovore s Izraelom”, poručio je Abbas Maasu, prenosi agencija Fena.

‘Multilateralna konferencija’

“To se, međutim, mora ostvariti kroz multilateralnu mirovnu konferenciju, s akcentom na pregovore zasnovane na rezolucijama Ujedinjenih naroda”, navodi Maliki Abbasove riječi.

Maliki je izjavio da je Abbas izrazio palestinsku zahvalnost Njemačkoj i njenoj podršci Palestincima i mirovnom procesu.

Maas je kazao da Njemačka podržava dvodržavno rješenje i pregovore, naglašavajući da će to biti teško ostvarivo “bez američke uloge za pregovaračkim stolom”.

Izrazio je nadu da bi Izrael i Palestinci jednog dana mogli živjeti u miru, dodajući da bi većina ljudi trebala podržati dvodržavno rješenje, “ali da to neće biti jednostavno”, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Izvor: Agencije