Abbas: Izrael 2014. pretvorio u godinu genocida nad Palestincima

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u petak podsjetio da je u godini Međunarodne solidarnosti s palestinskim narodom Izrael odlučio da 2014. bude još jedna godina novog rata i genocida protiv palestinskog naroda.

On je na zajedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda tražio usvajanje rezolucije o kraju izraelske okupacije nad Palestinom, kako bi se na Bliskom istoku postigao trajni mir.

“Ovaj posljednji rat protiv Gaze bio je serija apsolutnih ratnih zločina pred očima i ušima svijeta. Niko se ne može pretvarati da nije vidio razmjere tih zločina. Niko ne može podržati izraelsko pravo na samoodbranu a da ne misli istodovremeno na sudbinu hiljada žrtava našeg naroda i ignorira jednostavnu činjenicu na koju ih podsjećam danas: život Palestinca je jednako dragocijen kao i život bilo kojeg drugog ljudskog bića”, kazao je Abbas.

Palestinski pokreti Hamas i Fatah postigli su u četvrtak dogovor kojim se ponovo uspostavlja palestinska Vlada jedinstva.

Nakon dvodnevnih pregovora u Kairu, dvije strane dogovorile su djelimični sporazum o tome ko će upravljati Gazom i ko će kontrolirati granične prelaze.

Plate i pitanje sigurnosti

Bez trajnog sporazuma između Fataha i Hamasa mali su izgledi da će Gaza biti obnovljena.

“Dogovorili smo da ćemo ukloniti sve prepreke za uspostavu Vlade jedinstva. Dvije strane, Fatah i Hamas, osnovat će odbor koji će uključivati i druge palestinske političke stranke. Odbor će pružati podršku Vladi kada je riječ o obnovi Gaze”, kaže Azzam al-Ahmed, vođa Fatahove delegacije.

“Do sada smo uspjeli omogućiti organizaciju ove konferencije i osigurati da donatori budu sigurni gdje će ići njihov novac. Ujedinjeni narodi nadzirat će proces od početka do kraja. Naravno, Vlada jedinstva kontrolirat će sve prelaze”, rekao je Moussa Abu Marzouk iz Hamasovog političkog odbora.

U prethodnim pregovorima glavna prepreka bilo je pitanje sigurnosti, kao i ko će isplaćivati plate 45.000 državnih službenika u Gazi.

Fatah je to ranije odbijao činiti, ali čini se kako su promijenili stav nakon osnivanja Vlade jedinstva.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera