Abbas: Izraelska ubistva poput nacističkih

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas upozorio je Izrael zbog operacija koje izvodi na području Gaze i Zapadne obale, prenosi Agencija Anadolija. U Ramallahu se sastao sa specijalnim koordinatorom UN-a za Bliskoistočni mirovni proces Robertom Serryjem, nakon čega je govorio na konferenciji za novinare.

“Oni koji se boje suda, neka sklone ruke sa palestinskog naroda”, poručio je Abbas.

Podsjetivši kako je Izrael u posljednjih nekoliko sedmica ubio 15 Palestinaca, među kojima ima i žena, starijih i djece, Abbas je kazao kako će Palestina u skorije vrijeme donijeti vrlo važne odluke za obustavljanje napada Izraela na Palestinu i zaštitu palestinskog naroda.

Aludirajući na genocid nad Jevrejima, Abbas je poručio da ubistva koja Izrael danas vrši nad Palestincima podsjeća na nacistička ubijanja.

Lider Palestinaca je kazao i da se izraelski doseljenici trebaju izvesti pred lice pravde, te dodao da je tokom sastanka sa Serryjem predao pismo u kojim zahtijeva formiranje međunarodne komisije koja će osuditi izraelska kršenja prava i zaštitu Palestinaca.

Hapšenja osumnjičenih

Izraelske vlasti danas su potvrdile kako je uhapšeno nekoliko jevreja osumnjičenih za ubistvo palestinskog tinejdžera, koji je otet i ubijen prošle sedmice. Hapšenje predstavlja dramatičan napredak u slučaju koji je izazvao nasilne proteste u Istočnom Jerusal3mu i u arapskim gradovima na sjeveru Izraela.

U zajedničkom saopštenju izraelska policija i služba sigurnosti Shin Bet navele su da su osumnjičeni uhapšeni rano jutros i da su u pritvoru, dok ih ispituje Shin Bet.

U saopćenju se međutim ne navodi koliko je osumnjičenih pritvoru, ali je jedan anonimni zvaničnik rekao još ranije da ih ima šestoro. Ovo saopćenje bacilo je novo svjetlo na slučaj koji je zaokupio pažnju Izraela otkako je 16-godišnji Mohammad Abu Khdair otet ispred svoje kuće u Istočnom Jerusalimu u srijedu ujutro i čije je spaljeno tijelo nađeno u jerusalemskoj šumi ubrzo posle toga.

Palestinci su odmah optužili jevrejske ekstremiste da su ubili Abu Khdaira da osvete raniju otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera, navodi agencija AP. Policija je ispitivala razne motive ubistva, ali je sada rečeno kako se vjeruje da su ubice djelovale iz nacionalističkih motiva.

Navedeni zvaničnik je opisao osumnjičene kao mlade muškarce, uključujući i nekoliko maloljetnika i rekao da su došli iz Jerusalema, obližnjeg grada Beit Shemesha i Adama, jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Drugi pokušaj otmice

Izraelski mediji navode da su oni umiješani i u pokušaj otmice jednog drugog mlađeg, zapravo devetogodišnjeg palestinskog dječaka dan ranije. Međutim, kasnije je ponovo stavljen embargo na ovaj slučaj u interesu istrage. Anonimni zvaničnik je također rekao da je pronađen auto koji su koristili osumnjičeni i da snimak sigurnosne kamere nije pomogao policiji.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u međuvremenu posjetio roditelje tri ubijena izraelska tinejdžera i osudio pozive na osvetu.

„Osuđujem pozive na smrt Arapima, kao što osuđujem pozive smrt jevrejima. Ovo je osjetljivo vrijeme i apeliram na svakoga da djeluje odgovorno“, rekao je izraelski premijer.

Predsjednik Izraela Shimon Peres najavio je danas kako će Izrael ići do kraja u istrazi ubistva palestinskog tinejdžera Mohammada Abu Khdaira, za koga Palestinci tvrde da je žrtva osvete.

Peres je to izjavio nakon što je nezvanično objavljeno da je izraelska policija danas uhapsila šestoro osumnjičenih za ubistvo Abu Khdaira i da je riječ o jevrejskim ekstremistima.

“Ako Jevreji postaju ubice, sudit će im se kao svakom ubici”, rekao je Peres stranim novinarima, dodavši: “Ko god da je ubijen, za nas je to žrtva.”

Sloboda uz kauciju

Nešto ranije, jerusalemski sud pustio je na slobodu palestinsko-američkog dječaka, za koga aktivisti tvrde ga je brutalno pretukla izraelska policija, nakon što je plaćena kaucija, a istraga o njegovom slučaju će biti provedena.

Tariq Abu Khdair (15) priveden je u četvrtak u Shuafatu, dijelu okupiranog Istočnog Jerusalema, tokom drugog dana sukoba koji su uslijedili nakon ubistva njegovog palestinskog rođaka, koji je također bio tinejdžer.

Abu Khdairov advokat kazao je kako su uvjeti kaucije 10 dana kućnog pritvora, globa od 2.857 dolara i zabrana dolaska u Shuafat.

Na videosnimku, koji je objavila palestinska televizija, vidi se kako tri maskirana policajca tuku tinejdžera, kojem su ruke svezane, a potom ga vuku.

Identitet dječaka na snimku nije mogao biti potvrđen, no fotografije koje je u petak objavila lokalna grupa za ljudska prava Addameer pokazuju teško pretučenog Abu Khdaira, s vidljivim povredama na licu.

Njegov otac je za Al Jazeeru kazao kako je dječak na videosnimku njegov sin te da nijedan drugi Palestinac nije istupio sa sličnim povredama.

Američki State Department saopćio je kako je “veoma uznemiren” videosnimkom i da traži potpunu istragu.

Abu Khdair živi s porodicom na Floridi, a u Jerusalem je došao na odmor.

Glasnogovornik izraelske policije je naveo kako su videosnimci “montirani” i optužio Abu Khdaira da je učestvovao u sukobima s policijom.

Zračni udari

Izraelski borbeni avion napao je u nedjelju 10 lokacija koje koriste palestinski borci u Pojasu Gaze, kao odgovor na neprestano raketiranje iz tog područja, saopćila je izraelska vojska.

Mete zračnih udara bile su lansirne rampe i postrojenja za proizvodnju oružja nakon ispaljivanja rakete, koju je kasno u subotu navečer presreo izraelski sistem “Gvozdena kupola” u najvećem gradu na jugu Beershebi.

“Nakon konstantne raketne vatre na izraelske zajednice na jugu, izraelski avion je ciljao 10 terorističkih mjesta u centralnom i južnom dijelu Pojasa Gaze”, saopćila je izraelska armija.

Nije, međutim, bilo trenutnih izvještaja o žrtvama u tim napadima.

Izrael je pojačao kopnene snage uz granicu s Pojasom Gaze u četvrtak, nagovijestivši da je invazija jedna od opcija ako se raketiranje ne zaustavi, navodi agencija Reuters.

Susjedni Egipat je u međuvremenu pokušao posredovati u prekidu vatre.

Najnovija eskalacija nasilja počela je sredinom juna, dok je trajao izraelski obračun s Hamasom na Zapadnoj obali.

Ta organizacija kontrolira Pojas Gaze, a nju je Izrael optužio za otmicu trojice izraelskih tinejdžera.

Hamas je otmicu pozdravio, ali nije preuzeo odgovornost.

Tijela trojice mladića nađena su u ponedjeljak na Zapadnoj obali, nedaleko od mjesta gdje su oteti u području Hebrona.

Živ spaljen

Poslije njihove sahrane u utorak, palestinski mladić Mohammad Abu Khdair otet je na ulici u istočnom Jerusalemu i nekoliko sati kasnije njegovo spaljeno tijelo je nađeno u šumi na obodu grada.

Autopsija je pokazala kako je živ spaljen.

Palestinci vjeruju da je dječak žrtva osvetničkog napada ultradesnih Jevreja.

Izrael, međutim, kaže da se motiv ubistva Abu Khdaira još ispituje, no niko nije uhapšen u vezi s tim slučajem.

Zbog smrti mladog Palestinca, izbili su nasilni protesti u Jerusalemu, koji su se nastavili u subotu i proširili na nekoliko arapskih gradova i sela u sjevernom Izraelu.

Izraelska policija je rekla da su u nedjelju rano ujutro ta područja bila mirna.

Izvor: Al Jazeera i gencije