Abbas: Izraelu tri godine za povlačenje

Mahmoud Abbas je podsjetio na to da bi rješenje sukoba Izraelu donijelo priznanje 57 muslimanskih zemalja (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je izjavio da bi se Izrael trebao povući sa palestinske teritorije u roku od tri godine, na osnovu konačnog sporazuma o miru.

“Oni koji predlažu 10 do 15 godina [prije povlačenja] ne žele da se povuku uopće”, rekao je Abbas u intervjuu koji je objavljen na godišnjoj konferenciji Instituta za nacionalne sigurnosne studije u Tel Avivu.

“Mi kažemo da se u razumnom vremenskom roku, ne dužem od tri godine, Izrael može postepeno povući”, objasnio je palestinski predsjednik, navodi agencija Tanjug.

Izrael želi na duže vrijeme zadržati vojsku u Jordanskoj dolini, na granici Zapadne Obale i Jordana, ali Palestinci insistiraju na tome da se vojnici potpuno povuku i ustupe mjesto međunarodnim snagama.

“Za nas ne predstavlja problem da tamo bude prisutna treća strana poslije ili za vrijeme povlačenja, da uvjerimo i sebe i Izrael da će taj proces biti završen”, dodao je Abbas, ocijenivši da bi NATO mogao preuzeti tu misiju.

Palestinske granice

“Palestinske granice moraju na kraju držati Palestinci, a ne izraelska armija”, naglasio je on, ponovivši palestinski zahtjev da dvodržavno rješenje decenijskog sukoba bude zasnovano na granicama koje su postojale prije izraelske okupacije Zapadne Obale s istočnim Jerusalemom i Pojasa Gaze u ratu 1967. godine.

On je, također, rekao da istočni Jerusalem mora biti glavni grad Palestine.

Međutim, neki izraelski ministri su se tome na konferenciji oštro usprotivili.

“Naši preci neće nikada oprostiti nekom izraelskom lideru koji dijeli našu zemlju i naš glavni grad”, kazao je ministar ekonomije Naftali Bennet, što se smatra upozorenjem premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Bennet je, također, kritizirao napore SAD-a da se postigne mirovni sporazum.

“Država Izrael nije vaša laboratorija,” rekao je on, očito se obraćajući američkom državnom sekretaru Johnu Kerryju, koji je doprinio obnovi pregovora nakon trogodišnjeg zastoja.

Palestinski pregovarači se žale da Izrael pokušava potisnuti njihove zahtjeve u pregovorima, kao što su buduće granice, namećući svoje planove o sigurnosti u Jordanskoj dolini i priznanju da je Izrael jevrejska država.

Odbijanje priznanja

Palestinci su priznali Izrael prije više od dvije decenije, ali ga odbijaju priznati kao jevrejsku državu, kako ne bi doveli u pitanje pravo na povratak palestinskih izbjeglica.

“Oni kažu da nema opravdanja za jevrejsku državu. To je ono s čim se mi moramo baviti”, rekao je na konferenciji izraelski ministar odbrane Moshe Yaalon istakavši: “Čak i da se povinujemo njihovim teritorijalnim tvrdnjama, to još neće biti kraj palestinskim zahtjevima.”

U pregovorima koji traju već devet mjeseci za sada nisu postignuti opipljivi rezultati, podsjećaju svjetske agencije.

Abbas je podsjetio na to da bi rješenje sukoba Izraelu donijelo priznanje 57 muslimanskih zemalja i da bi bili uspostavljeni diplomatski odnosi.

“Nadam se da izraelski narod može razumjeti šta znači biti u okeanu mira od Mauritanije do Indonezije, umjesto na otoku mira, kao što je to slučaj u ovom trenutku”, zaključio je Abbas.

Izvor: Agencije