Abbas krivi Hamas za napad na konvoj palestinskog premijera

Da je atentat uspio, to bi otvorilo vrata krvavog građanskog rata, kazao je predsjednik Abbas. (Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas optužio je Hamas za organiziranje eksplozije koja je pogodila konvoj premijera Ramija Hamdallaha u trenutku dok je ulazio u Pojas Gaze prošle sedmice.

“Ne želimo da oni vrše istragu. Ne tražimo informacije i ne želimo ništa od njih zato što tačno znamo da su oni, pokret Hamas, ti koji su izvršili napad”, kazao je Abbas na sastanku palestinskog čelništva u Ramallahu.

Eksplozivna naprava odjeknula je nedugo nakon što su Hamdallah i njegov konvoj prošle sedmice prošli kontrolni punkt Beit Hanoun na granici s Izraelom u sjevernoj Gazi. U konvoju se nalazio i šef obavještajne službe Majed Faraj.

Hamdallah i Faraj su ostali nepovrijeđeni, ali je sedam drugih ljudi lakše povrijeđeno.

Nedugo nakon napada, Hamas je kazao da će pokrenuti istragu kako bi se otkrilo ko stoji iza eksplozije, odbacivši komentare lidera Palestinske uprave o umiješanosti te grupe u incident.

Da je atentat uspio, to bi otvorilo vrata krvavog građanskog rata, kazao je predsjednik Abbas.

Poziv na izbore

Reagirajući na Abbasove optužbe, Hamas je pozvao na održavanje izbora.

“Šokirani smo Abbasovim istupanjem. Takav stav spaljuje mostove, produbljuje podjele i narušava jedinstvo našeg naroda”, naveo je Hamas u saopćenju za javnost.

“U svjetlu svega ovoga, Hamas poziva na opće izbore, uključujući i predsjedničke, parlamentarne i izbore za nacionalna vijeća, kako bi palestinski narod mogao izabrati svoje vodstvo.”

Napad i izjave koje su uslijedile izazvali su ozbiljno pogoršanje odnosa između Hamasa i Palestinske uprave, poluautonomnog tijela koje upravlja okupiranom Zapadnom obalom.

Fatah, vladajuća partija na Palestinskim teritorijama i Hamas, pokret koji upravlja okupiranim Pojasom Gaze, potpisali su u oktobru 2017. sporazum kojim se okončavaju decenijske podjele na paralelne vlade koje su djelovale u Gazi i na Zapadnoj obali.

Međutim, sporazum nije nikada u potpunosti primijenjen, zbog razlika između dvije najveće palestinske političke frakcije.

Analitičari kažu da je napad na Hamdallahov konvoj imao za cilj ugrožavanje napora za pomirenjem.

Izvor: Al Jazeera