Abbas: Moguć novi palestinski ustanak

Izraelsko-palestinski sukobi pojačali su se naglo u posljednjim sedmicama (Getty Images)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas upozorio je da postoji opasnost od novog palestinskog ustanka – intifade, ako ne prestane nasilje u Jerusalemu u blizini džamije Al-Akse i ako se ne obnove pregovori o miru s Izraelom.

Izraelsko-palestinski sukobi pojačali su se naglo u posljednjim sedmicama, a Palestinci i druge zemlje su optužili izraelske snage da krše pravila na jednom od najsvetijih mjesta.

“Govorili smo onome što se događa u Al-Aksi”, rekao je Abbas nakon sastanka sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, istakavši: “To je izuzetno opasno. Ne želimo da se to nastavi i (ako se nastavi) alternativa će biti haos ili intifada (ustanak) koji ne želimo”.

Abbas je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da naredi obustavljanje izraelskih akcija u jerusalemskom starom gradu, gdje se nalazi Al-Aksa, zaustavi širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i vrati se pregovaračkom stolu.

“Smatramo da je jedini način da se postigne mir kroz pregovore”, rekao je on, kako prenosi Reuters.

Mirovni pregovori doživjeli su krah još u aprilu 2014. godine. Hollande je apelirao na mir u Jerusalemu i rekao da status quo iz 1967. godine, koji predviđa pristup Palestinaca Al-Aksi, ne može biti doveden u pitanje. Izrael je osvojio jerusalemski stari grad i Zapadnu obalu u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao.

Abbas smatra da su izraelske akcije u tom dijelu grada pokušaj da se izmijeni status quo, na osnovu koga je Jevrejima dozvoljeno da idu na Brdo hrama, gdje se Al-Aksa nalazi, ali im nije dopušteno da se tamo mole.

Mirovni pregovori

Brdo hrama, na kojem su stajali drevni jevrejski hramovi, je najsvetije mjestu u judaizmu. Netanyahuov kabinet je prošle sedmice saopćio da je Izrael posvećen održanju statusa quo i da palestinskim izgrednicima neće biti dozvoljeno da spriječe posjete Jevreja tom mjestu.

Palestinci su pokrenuli dva prethodna ustanka protiv Izraela krajem 1980-tih godina i od 2000. do 2005. godine. Privremeni mirovni sporazumi su potpisani prije dvije decenije, ali pregovori o palestinskoj državi, koji su uslijedili, nisu urodili plodom.

Abbas je bio u Parizu prije godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a sljedeće sedmice. Francuska je najavila da hoće da osnuje međunarodnu kontakt grupu u UN-u, koja će se sastojati od članova Vijeća sigurnosti UN-a, arapskih zemalja i Evropske unije i čiji će cilj biti obnova mirovnog procesa.

“Mi smo predložili da se stvori okvir za međunarodnu grupu kako bi se pomoglo obnovi tog dijaloga. Ideju su podržali u cjelini i Generalna skupština UN-a i u narednim mjesecima ćemo raditi suštinski na tome”, rekao je Hollande.

Pariz je ranije namjeravao da promovira rezoluciju Vijeća sigurnosti koja će odrediti parametre pregovora i ustanoviti vremenski rok od oko 18 mjeseci za njihovo okončanje.

Međutim, ta ideja je potisnuta jer nije bilo dovoljno podrške, pogotovo od SAD-a, najbližeg saveznika Izaela, pred predsjedničku kampanju, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije