Abbas najavio pregovore o vladi sa Hamasom

Glasnogovornik Hamasa kazao da se Abbas nije posavjetovao sa Hamasom i da su za njegove najave saznali iz medija (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas najavio je da će početi razgovore sa rivalskim frakcijama, uključujući Hamas, radi formiranja vlade nacionalnog jedinstva, nakon niza godina unutrašnjih podjela koje su nanijele štetu Palestincima.

Međutim, Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa, kazao je da se Abbas nije posavjetovao sa Hamasom i da su za to saznali iz medija.

Abbasov Fatah vodio je dugo borbu za vlast s Hamasom, a ta borba kulminirala je sredinom 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, pobijedivši snage lojalne Fatahu, navode agencije.

Svi raniji pokušaji pomirenja uz posredovanje Egipta nisu urodili plodom, jer dvije strane nisu mogle da se dogovore o odnosu prema sukobu s Izraelom.

Hamas u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela, dok je sekularni, umjereniji Fatah za pregovore, s ciljem da se stvori nezavisna palestinska država.

Potreba za formiranjem nove vlade podstaknuta je nedavnom ostavkom palestinskog premijera Salama Fayyada koji je imao podršku Zapada, a Hamas mu se protivio. To je stvorilo mogućnost da Abbas osnuje vladu nacionalnog jedinstva, navodi Reuters.

Neprevaziđene razlike

Palestinski predsjednik je preko zvanične novinske agencija WAFA objavio saopćenje u kojem apelira na saradnju u njegovim naporima na formiranju takve vlade koja bi pripremala predsjedničke i parlamentarne izbore.

Iako su Hamas i Fatah potpisali sporazum o pomirenju 2011. godine, on nikada nije zaživio, jer političke razlike nisu prevaziđene.

Hamas odbija privremene sporazume koje su lideri Fataha 1990-ih godina potpisali s Izraelom. Mirovni pregovori između Izraela i Abbasove Palestinske uprave, koja vlada Zapadnom Obalom, su u zastoju još od septembra 2010, zbog širenja jevrejskih naselja na toj okupiranoj teritoriji.

Wasel Abu Youssef, jedan član Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), kazao je da osnovni palestinski zakon zahtijeva formiranje nove vlade zbog Fayyadove ostavke.

“Abbasov korak bacio je loptu u dvorište Hamasa da pristane na datum održavanja izbora i oni će biti odgovorni za neuspjeh ako ne prihvate,“ rekao je Abu Youssef.

Abu Zuhri, međutim, kaže da su izbori nemogući pod trenutnim uvjetima u kojima je Izrael zadržao kontrolu nad Zapadnom Obalom, a Fatah hapsi pripadnike Hamasa.

Izvor: Agencije