Abbas: Nastavljamo sa zahtjevom o državnosti

Obratit ćemo se ICC-u ako bude potrebno, kazao je Abbas (AP)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da će nastaviti s planom Nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o nezavisnosti Palestine i da neće čekati rezultate izraelskih izbora koji su zakazani za proljeće 2015. godine.

Abbas je također istakao da će se obratiti Međunarodnom krivičnom sudu ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne preduzme korake u vezi s njegovim zahtjevom da se okonča izraelska okupacija Palestine, prenosi Anadolija.

“Nema ništa pogrešno u Nacrtu rezolucije koja poziva na okončanje izraelske okupacije i uspostavljanje nezavisne države Palestine u granicama iz 1967. godine”, rekao je Abbas u Ramallahu.

“Ako me žele povući na dno, onda ću i njih povući sa sobom”, istakao je Abbas, osvrćući se na nedavne optužbe izraelske nevladine organizacije u kojem ga terete za terorizam pred Međunarodnim krivičnim sudom.

On je istakao da će predočiti Izrael istom sudu, ukoliko se ne poduzmu koraci kada je u pitanju izraelsko okončanje okupacije Palestine.

Očekuje se da će Palestina ovog mjeseca predočiti Vijeću sigurnosti UN-a zahtjev da u naredne dvije godine Izrael okonča okupaciju Palestine.

Palestinci pomenutom rezolucijom traže povlačenje Izraela sa okupiranih palestinskih teritorija.

Prošle sedmice, izraelski političari izglasali su raspuštanje Parlamenta, dan nakon što je premijer Benjamin Netanyahu otpustio dva ministra ključna za njegovu politiku, čime je otvorio put za prijevremene izbore.

Aktuelna Vlada, koja je na vlast došla početkom 2013. godine, od početka je bila podijeljena u vezi ključnih državnih pitanja.

Prijevremeni izbori u Izraelu

Ranije je objavljeno da će u Izraelu 17. marta 2015. godine biti održani prijevremeni izbori, nakon krize u koalicionoj Vladi premijera Netanyahua.

Netanyahuov kabinet saopćio je kako je naređena smjena ministra finansija Yaira Lapida i ministrice pravde Tzipi Livni.

Koaliciona Vlada bila je podijeljena u odnosu na ključna pitanja, a posebno Prijedlog zakona o definiranju Izraela kao “jevrejske države”, na čemu je Netanyahu insistirao.

Prijevremeni izbori u martu će biti drugi opći izbori u proteklih dvije godine, a ankete pokazuju da će Netanyahuova stranka Likud vjerovatno ostvariti napredak u podršci na izborima.

Izvor: Agencije