Abbas optužio Izrael za ‘banditizam’

Izrael je u januaru 2015. godine odlučio da zamrzne transfer više od 127 miliona dolara prihoda od poreza (AP)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas optužio je u srijedu Izrael za “banditizam” zbog obustave prijenosa više od 100 miliona dolara poreznih prihoda koje svaki mjesec prikuplja u ime palestinske strane.

Otvarajući dvodnevni sastanak visokih palestinskih čelnika, na kojem će se raspravljati o ukupnim vezama i mogućnosti ukidanja sigurnosne koordinacije s Izraelom, Abbas je taj potez nazvao provokacijom.

“Ko im je dopustio da uzimaju naš novac? Imamo li ovdje posla s državom ili bandom?”, upitao je Abbas na sastanku Centralnog vijeća Palestinske oslobodilačke organizacije.

Izrael je u januaru objavio da prekida prijenos novca, kao odgovor na odluku Palestinaca da pristupe Međunarodnom kaznenom sudu pred kojim planiraju podnijeti tužbu za ratne zločine protiv Izraela.

Dvije trećine budžeta

To nije prvi put da je Izrael obustavio isplate koje čine dvije trećine bužeta Palestinske samouprave, ali su u prošlosti obustave trajale samo nekoliko sedmica.

Ovoga puta malo je vjerojatno da će se novac odblokirati prije izbora 17. marta, a moguće da će obustava potrajati i duže, nakon osnivanja nove vlade.

Izrael je u januaru 2015. godine odlučio da zamrzne transfer više od 127 miliona dolara prihoda od poreza.

“To je novi izraelski ratni zločin i nećemo popustiti pod pritiscima’, rekao je tada glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat.

Erekat je za agenciju AP tada rekao da je blokiranje tih sredstava akt “piraterije” i “kolektivne kazne” palestinskog naroda.

Izvor: Agencije