Abbas optužio Izrael za etničko čišćenje

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas optužio je u četvrtak Izrael za etničko čišćenje, jer gradi naselja u istočnom Jerusalimu.

“Ovo je kampanja etničkog čišćenja protiv palestinskog naroda tako što se uništavaju njihovi domovi”, rekao je on u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku.

Abbas je istakao da ovaj potez ne predstavlja pokušaj “da se delegitimizira Izrael, već ustanovi država koja se treba ustanoviti”, i pozvao svjetske lidere da Palestini pruže podršku i pomognu da se izbjegne nova “katastrofa”.

Izrael je osvojio istočni dio Jerusalima od Jordana tokom rata 1967. godine. Kasnije ga je pripojio, ali ovaj potez nije međunarodno priznat.

Palestinci žele da istočni Jerusalim postane prijestonica njihove buduće države na Zapadnoj obali.

Intenzivne konsultacije

Abbas je također rekao da je otvorio razgovore u novom pokušaju za međunarodno priznavanje u UN-u, ali nije rekao kad će se održati glasanje u Generalnoj skupštini UN-a.

“Intenzivne konsultacije s raznim regionalnim organizacijama i zemljama članicama” su u toku, kazao je on.

Palestinci će tražiti od Generalne skupštine UN-a da dobiju status države posmatrača.

Abbas je prošle godine zatražio da Palestina bude primljena u punopravno članstvo UN-a, što su, između ostalih, blokirale i SAD, koje imaju pravo veta.

Direktni pregovori o miru između Izraela i Palestinaca u zastoju su već dvije godine, jer izraelska strana odbija produžiti moratorij na izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Jasna crvena crta

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na početku govora pšred Generalnom skupštinom UN-a izjavio je da će židovska država živjeti zauvijek, jer je “oduvijek uspješno prkosila svim tiranima koji su ju htjeli uništiti”.

“Mi smo sakupili protjerane, vratili nezavisnost i izgradili život. Jevrejski narod je došao kući. Više nikad nećemo biti istjerni”, kazao je on.

Netanyahu je rekao kako upozorava svijet na iranski nuklearni program već duže od 15 godina te da sedam godina sankcija nije dalo rezultata.

Premijer židovske države je na East Riveru kazao kako se treba “povući jasna crvena crta prije nego što bude kasno i Iran izradi nuklearnu bombu”.

“Gdje treba povući crvenu liniju? Treba je povući ovdje … prije nego što Iran završi drugu fazu nuklearnog obogaćivanja za izgradnju bombu, kada će ga samo nekoliko sedmica dijeliti da ima toliko obogaćenog urana da izradi bombu”, rekao je on.

Ako se povuče jasna crvena linija, Iran će odustati od obogaćivanja urana, zaključio je Netanyahu.

Izvor: Agencije