Abbas pozvao EU da prizna Palestinu, Brisel traži nastavak dijaloga

Po Mahmoudu Abbasu, nema kontradikcija između priznanja nezavisnosti i ponovnog otvaranja pregovora (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je države članice Evropske unije da priznaju palestinsku nezavisnost, ali EU, gdje je priznavanje država u isključivoj nadležnosti zemalja članica, traži ponovnu uspostavu dijaloga i ostaje pri rješenju dvije države, koje bi mirno koegzistirale.

Američko priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela izazvalo je velike napetosti na Bliskom istoku.

Na to su palestinski čelnici odgovorili pozivom Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji da suspendira priznanje Izraela dok ta država ne prizna palestinsku državu, odustane od aneksije istočnog Jerusulema i zaustavi naseljavanje područja.

“Mi EU smatramo istinskim partnerom i prijateljem i stoga pozivamo države članice da brzo priznaju palestinsku državu”, izjavio je Abbas po dolasku na sastanak s evropskim ministrima vanjskih poslova.

Abbas je, također, pozvao EU da ima veću ulogu u mirovnom procesu između Izraelaca i Palestinaca.

Jerusalem kao zajednička prijestolnica

Po njemu, nema kontradikcija između priznanja nezavisnosti i ponovnog otvaranja pregovora.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini potvrdila je posvećenost bloka dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, “s Jerusalemom kao zajedničkom prijestolnicom Izraela i buduće Palestine”, navodi AP.

Mogherini je rekla da je to “jedini realan i održiv način da se ispune legitimne težnje obje strane”.

Do sada je palestinsku nezavisnost priznalo devet država članica EU-a, ali na nivou EU-a i dalje je jedini konsenzus da se dvije strane trebaju dogovoriti o međusobnom priznanju dvije države koje bi mirno koegzistirale.

Od tih devet država, jedino je Švedska priznala Palestinu za vrijeme dok je bila članica EU-a, a ostalih osam je to učinilo prije nego što su postale članicama EU-a.

Riječ je o Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Malti i Kipru.

Izvor: Agencije