Abbas prijeti razlazom sa Hamasom

Primjena sporazuma o jedinstvu odložena zbog izbijanja intenzivnih sukoba 8. jula u Pojasu Gaze (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zaprijetio je raskidanjem sporazuma o ujedinjenju sa Hamasom ako taj pokret ne dozvoli Vladi da adekvatno upravlja Pojasom Gaze.

To je izjavio uoči razgovora u Kairu sa egipatskim predsjednikom Abdul Fattahom al-Sisijem i ključnog obraćanja Arapskoj ligi skoro dvije sedmice nakon što je poslije prekida vatre okončan sukob Palestinaca sa Izraelom u Gazi, koji je trajao 50 dana.

“Nećemo prihvatiti da se nastavi postojeća situacija sa Hamasom. Raskinut ćemo partnerstvo sa njima ako se u Gazi nastavi ovakva situacija u kojoj tom teritorijom upravlja vlada iz sjenke. Vlada nacionalnog konsenzusa ne može ništa uraditi na terenu”, rekao je Abbas sinoć po dolasku u Kairo, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Stigla je i reakcija Hamasa. Smatraju da Abbasove izjave nemaju nikakvo opravdanje, te da će unatoč tome – nastaviti s naporima na ostvarivanju nacionalnog jedinstva. 

“Izjave predsjednika Abbasa protiv Hamasa i pokreta otpora su potpuno neopravdane. Brojevi i informacije koje je on iznio su potpuno neutemeljeni. Time je učinjena velika nepravda prema našem narodu i otporu koji je ostvario veliki uspjeh. Narod koji je ostvario veliku pobjedu protiv cionista se ne smije kažnjavati ovakvim izjavama. Hamas i Fatah su dogovorili da nastave dijalog na najvišem nivou, kako bi se razgovaralo o svim spornim tačkama i ostvarilo nacionalno pomirenje”, izjavio je Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa.

Vlada tehnokrata

Prema sporazumu o pomirenju, koji je potpisan u aprilu, Palestinci su se dogovorili da formiraju prijelaznu vladu zasnovanu na konsenzusu, u kojoj će biti tehnokrate, čime treba biti okončano sedam godina postojanja dvije suparničke vlade na Zapadnoj obali i u Gazi.

Cilj sporazuma o jedinstvu je da se okonča višegodišnje ogorčeno i povremeno krvavo suparništvo između pokreta Hamas i suparničkog Fataha.

Nova vlada, čije je sjedište u Ramali, preuzela je vlast 2. juna, a vlada Hamasa u Gazi se povukla istog dana.

Uprkos tome, Hamas je ostao de facto vlast u Gazi, a primjena sporazuma o jedinstvu je odložena zbog izbijanja intenzivnih sukoba 8. jula.

Izvor: Agencije