Abbas Putinu: Ne mogu prihvatiti američku posredničku ulogu

Donald Trump je Vladimiru Putinu izjavio saučešće zbog pada putničkog aviona, kada je 71 osoba izgubila život (EPA)

Palestinski lider Mahmoud Abbas u ponedjeljak je poručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da više ne može prihvatiti ulogu Sjedinjenih Američkih Država kao posrednika u razgovorima s Izraelom, zbog ponašanja Washingtona, javila je novinska agencija Intekax.

“Tvrdimo od sada da odbijamo sarađivati u bilo kakvoj formi sa SAD-om u satatusu posrednika, jer mi smo protiv njihovih akcija”, poručio je Abbas Putinu na početku razgovora u Moskvi.

Agencija navodi Abbasove riječi da želi da se proširi novi mehanizam posredovanja, koji bi zamijenio Bliskoistočni kvartet mirovnih posrednika.

Putin i Trump razgovarali telefonom

“Naprimjer, ‘kvartet’ plus neke druge zemlje, nalik na model koji se koristio za postizanje sporazuma s Iranom”, izjavio je Abbas, misleći na međunarodne pregovore o nuklearnom programu Teherana.

Predsjednici Rusije i SAD-a, Putin i Donald Trump, razgovarali su ranije u ponedjeljak telefonom o rješenju sukoba između Izraela i Palestine.

“Upravo sam razgovarao s predsjednikom SAD-a, gospodinom Trumpom. Naravno, pričali smo o rješenju sukoba Izraela i Palestine”, rekao je Putin pred početak razgovora s predsjednikom Palestine Abbasom, koji je u posjeti Moskvi.

Putin je naglasio da su odnosi Izraela i Palestine daleko od onoga što Rusija želi vidjeti.

Američki predsjednik kazao je ranije da nije siguran da je Izrael zainteresiran za postizanje mira s Palestincima, upozorivši da jevrejska naselja na Zapadnoj obali “veoma kompliciraju” pomirenje.

Saučešće zbog pada ruskog aviona

Trumpov komentar o Izraelu je rijetka kritika toj zemlji američkog predsjednika koji je doveo do pogoršanja odnosa s Palestincima priznavši Jerusalem za prijestolnicu Izraela.

Trump je Putinu također izjavio saučešće zbog pada putničkog aviona, kada je 71 osoba izgubila život, saopćio je Kremlj.

Avion An-148 je pao je u nedjelju u okolini Moskve.

Izvor: Agencije