Abbas: Referendum za svaki mirovni sporazum

Abass: Do sada su dvije strane samo predstavile svoje stavove (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je izjavio da će iznijeti na referendum svaki mirovni sporazum koji postigne s Izraelom.

Govoreći na otvaranju sastanka Revolucionarnog vijeća svoje sekularne partije Fatah u Ramallahu, on je najavio da će Palestinci svuda moći odgovoriti na referendumu da li odobravaju sporazum s Izraelom.

“Ako bude bilo kakvog razvoja ili sporazuma, zna se da će ići na referendum. Neće biti dovoljno odobrenje Centralanog komiteta Fataha ili Izvršnog vijeća Palestinske oslobodilačke organizacije za sporazum. Ići ćemo na referendum svugdje”, rekao je Abbas.

Izraelska strana, također, planira sporazum o konačnom statusu s Palestincima staviti na referendum, podsjećaju izraelski mediji.

Osvrćući se na trenutne pregovore o miru s Izraelom, Abbas je kazao da su dvije strane do sada samo predstavile svoje stavove.

Do devet mjeseci

“Čekat ćemo u periodu od šest do devet mjeseci”, istakao je on, aludirajući na rok koji je postavljen za pregovore, prenosi Tanjug.

Abass je pristao da za to vrijeme odgodi zahtjev za punim članstvom palestinske države u Ujedinjenim narodima i u agencijama Svjetske organizacije, u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

U prvoj fazi, uoči druge runde pregovora u augustu, oslobođena je prva grupa od 26 zatvorenika.

Na slobodu će biti puštena 104 Palestinca u ukupno četiri faze, u zavisnosti od napretka u pregovorima.

“Mislim da je pitanje UN-a vrlo važno, ali je slučaj zatvorenika vrijedan žrtvovanja. Pripremili smo 63 zahtjeva da se pridružimo UN agencijama i konvencijama, ali kažem da je problem zatvorenika značajniji”, naglasio je palestinski lider.

Jerusalem u vrhu liste prioriteta

Također je rekao da su palestinske pozicije ostale iste, a to znači da je “Jerusalem u vrhu liste prioriteta”.

“Palestinska država s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, bez toga neće biti rešenja. Neće biti države bez Jerusalema, što je za nas ‘crvena linija'”, dodao je Abbas.

Očekuje se da će se pregovori biti nastavljeni u utorak, nakon sastanka glavnih pregovarača u subotu u Jerusalemu, javio je izraelski radio.

Član Centralanog komiteta Fataha Nabil Shat izjavio je da dosadašnje runde pregovora nisu dovele ni do kakvog napretka.

On je objasnio da je izraelska politika na terenu potpuno kontradiktorna principima mirovnog procesa, osudivši tu zemlju zbog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji i judajizacije Jerusalema.

Izvor: Agencije