Abbas: SAD je otvaranjem ambasade uvrijedio cijeli svijet

Izraelska vojska ubila je najmanje 43 Palestinca na granici s Pojasom Gaze (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas smatra da će otvaranje američkog veleposlanstva u Jeruzalemu stvoriti nestabilnost u regiji te je istovremeno odbacio mogućnost da Washington služi kao posrednik za mir na Bliskom Istoku.

“Ovim korakom (premještanjem veleposlanstva) američka je administracija okončala svoju ulogu u mirovnom procesu i uvrijedila svijet, palestinski narod, arapske i islamske nacije te stvorila nestabilnost”, prenio je Abbasove stavove njegov glasnogovornik, javlja Reuters.

Prethodno je američki predsjednik Donald Trump u snimljenoj poruci emitiranoj na ceremoniji otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu izjavio da je i dalje posvećen miru između Izraela i Palestinaca, prenosi britanska agencija.

“Naša je najveća nada mir. SAD ostaje potpuno posvećen omogućavanju trajnog mirovnog sporazuma. SAD će uvijek biti veliki prijatelj Izraela i partner u težnji ka slobodi i miru”, poručio je Trump.

Reuters podsjeća da je Trumpova odluka da prizna Jeruzalem za prijestolnicu Izraela i prebaci veleposlanstvo iz Tel Aviva razgnjevila Palestince i izazvala međunarodnu zabrinutost.

Poginula 43 Palestinca

Uoči i za vrijeme ceremonije otvaranja veleposlanstva u Pojasu Gaze traju prosvjedi Palestinaca u kojima su dosad poginule najmanje 43 osobe, a ozlijeđeno ih je najmanje 1.960.

Dan otvaranja bio je najsmrtonosniji u izraelsko-palestinskom sukobu od 2014. godine.

Deseci tisuća Palestinaca krenuli su prema granici s Izraelom, neki sve do izraelske zaštitne ograde, linije za koju su izraelski čelnici rekli da je Palestinci neće prijeći.

Palestinska vlada sa sjedištem na okupiranoj Zapadnoj obali optužila je Izrael za “strašan pokolj” u palestinskoj enklavi, objavio je France-Presse.

Glasnogovornik palestinske vlade Youssouf al-Mahmoud pozvao je u priopćenju na “trenutačnu međunarodnu intervenciju radi zaustavljanja strašnog pokolja u Gazi koji su počinile snage izraelskog okupatora nad palestinskim junačkim narodom”.

Amnesty International osudio je “besramno kršenje” ljudskih prava u Gazi.

“Svjedoci smo besramnog kršenja međunarodnog i ljudskih prava u Gazi. To mora odmah prestati”, istaknula je ta organizacija na Twitteru.

Osude Turske i Njemačke

Turska je ocijenila da Sjedinjene Američke Države nose dio odgovornosti za “pokolj” u Gazi.

“Američka je administracija odgovorna za pokolj koliko i Izrael”, napisao je glasnogovornik Vlade Turske Bekir Bozdag na Twitteru.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke pozvalo je na suzdržanost u najnovijem sukobu Izraelaca i Palestinaca zbog preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, izvijestila je dpa.

Otvaranje veleposlanstva ne smije biti izgovor za nasilje, rekla je u Berlinu glasnogovornica Ministarstva.

“Pozivamo sve da na dan kao što je ovaj ne zlorabe pravo na mirno izražavanje mišljenja. Izrael se u svojim zaštitnim mjerama mora voditi načelom proporcionalnosti”, navela je.

Arapska liga osudila je otvaranje veleposlanstva kao “sramotno”.

Arapska liga: ‘Zvono na uzbunu’

“Sramotno je vidjeti da se neke zemlje pridružuju SAD-u i Jeruzalemu u proslavi premještanja veleposlanstva u okupirani Jeruzalem, u očitom kršenju međunarodnog prava i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je šef Arapske lige Ahmed Aboul Gheit.

“Današnja smrt palestinskih mučenika od ruku izraelskih okupatora zvono je na uzbunu” državama koje zauzimaju “nemoralna i ilegalna stajališta”, dodao je.

Očekuje se da će prosvjedi eskalirati na sutrašnju 70. obljetnicu osnutka izraelske države, dok se posredstvom zvučnika u džamiji u Gazi Palestinci pozivaju da se pridruže “Velikom maršu povratka”.

Izraelske snage prethodno su ubile 45 Palestinaca otkad su počeli prosvjedi 30. ožujka, priopćili su palestinski zdravstveni dužnosnici, a nije prijavljena nijedna izraelska žrtva.

Brojke ubijenih izazvale su međunarodne kritike, no SAD, koji je izazvao ljutnju Arapa zbog preseljenja svojeg veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, ponavlja izraelske osude da pokret Hamas, koji vlada u Gazi, potiče nasilje.

Šaljući pojačanje na granicu Gaze, izraelska vojska baca letke u kojima se Palestinci upozoravaju da ne “služe kao oruđe Hamasu” i da se ne približavaju izraelskoj graničnoj ogradi.

Izvor: Agencije