Abbas se izvinio zbog svojih komentara o Jevrejima

'Ako je ljude uvrijedila moja izjava u ime PNC-a, posebno jevrejske vjernike, izvinjavam im se', istakao je Abbas (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u petak se izvinio nakon kritika zbog antisemitizma u govoru kojim je sugerisao da je historijski progon evropskih Jevreja bio uzrokovan njihovim ponašanjem, a ne religijom.

Abbas je osudio antisemitizam i prozvao holokaust “najgnusnijim zločinom u historiji” u saopćenju koje je objavio njegov ured u Ramalli nakon četverodnevnog susreta Palestinskog nacionalnog vijeća (PNC), prenosi Reuters. 

Abbasov ponovni izbor

“Ako je ljude uvrijedila moja izjava u ime PNC-a, posebno jevrejske vjernike, izvinjavam im se. Uvjeravam sve da mi to nije bila namjera i ponavljam svoje puno poštovanje prema jevrejskoj, kao i drugim monoteističkim vjerama”, saopćio je Abbas.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman odbacio je Abbasovo izvinjenje.

“Abu Mazen (Abbas) nesretnik je koji poriče holokaust, koji je napisao doktorat o negiranju holokausta i kasnije objavio knjigu o poricanju holokausta”, napisao je Lieberman na Twitteru.

Tako ga, kako je dodao, treba i tretirati.

“Njegova se izvinjenja ne prihvataju”, poručio je izraelski ministar.

Abbas je u noći na petak ponovo izabran za predsjednika Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Očekivani ponovni izbor Abbasa uslijedio je na kraju četverodnevnog sastanka PNC-a, tijela koje bira predsjednika i članove Izvršnog odbora, najvišeg upravnog organa PLO-a.

Izvor: Agencije