Abbas: Teško je postići sporazum s Netanyahuom

Mahmoud Abbas je govorio i o Balfourovoj deklaraciji iz 1917. godine (EPA)

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas je izjavio kako je teško postići mirovni sporazum s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom, koji ne prihvata rješenje dvije zemlje s granicama iz 1967. godine.

Abbas je u New Yorku, prije 71. generalne debate Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, govorio o palestinsko-izraelskim odnosima, prenosi Anadolija.

“Stečena iskustva pokazuju da je teško realizirati mirovni sporazum s Netanyahuom. Netanyahu ne prihvata razgovor o rješenje dvije zemlje sukladno granicama iz 1967. godine, o kojem govore Generalna skupština UN-a i njene odluke. Kada nema dogovora o tom pitanju, na osnovu kojeg principa će biti moguće postići mirovni sporazum?”, upitao je Abbas.

Odnosi Izraela i arapskih zemalja

Podsjetio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao predstavnika kako bi dobio informacije o stavu palestinske strane kada u pitanju sastanak s Netanyahuom.

“Mi smo odgovorili da bi se ovaj susret mogao desiti, o čemu je obaviješten Netanyahu. On je poslao delegaciju u Moskvu, tvrdeći da nećemo odobriti susret, ali je dobio odgovor da je palestinski predsjednik spreman na susret u Moskvi 8. septembra”, pojasnio je Abbas.

Ukazao je i na pojedine inicijative Izraela da normalizira odnose s arapskim zemljama.

“Primijetili smo da izraelci žele pobjeći od mirovne inicijative Arapa. Ova inicijativa predviđa uspostavljanje diplomatskih odnosa i normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih i muslimanskih zemalja koji bi uslijedili nakon pravednog rješenja za palestinske izbjeglice i povlačenje Izraela sa okupirane teritorije”, istakao je Abbas.

Palestinski predsjednik dodao je kako su Izraelci trebali razmotriti ovu priliku za sporazumom, ali da su ignorirali pitanje povlačenja sa okupirane teritorije, što je Abbas ocijenio kao besmislicu.

Palestinci traže da se bliskoistočno pitanje riješi po modelu dvije nezavisne zemlje, s granicama iz 1967. godine, te da Palestina bude međunarodno priznata.

‘Našu zemlju ste dali drugima’

Abbas je govorio i o Balfourovoj deklaraciji iz 1917. godine, kojom je na palestinskoj teritoriji Jevrejima obećan dom u Palestini.

“Zbog ove deklaracije smo mnogo toga pretrpjeli. Mislim da je vrijeme da se o tome govori. Stavljamo je na dnevni red, kako bismo Britancima rekli: ‘Krivi ste što ste našu zemlju dali drugim ljudima. Vi, koji niste imali ovlasti za to, niti ste od nekoga uzeli ovlasti, ali ni odgovornosti'”, istakao je Abbas, koji smatra da su Britanci napravili grešku.

Dodao je kako smatraju da je došlo vrijeme da Velika Britanija snosi odgovornost i da palestinska strana ne namjerava šutjeti o tome.

Dotakao se i pitanja izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji, koja Izrael, prema njegovim riječima, uprkos pozivima Palestine i međunarodne zajednice, nastavlja graditi.

Govoreći o palestinsko-turskim odnosima, on je rekao kako su odnosi Palestine i Turske dobri i da nemaju problem s tom zemljom.

Izvor: Agencije