Abbas: Uskoro otkrivamo ko je ubio Arafata

'Ako mene pitate, ja dobro znam ko je ubica Yassera Arafata', tvrdi Mahmoud Abbas (Anadolija)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas najavio je da će uskoro objaviti detalje o ubistvu i ubicama palestinskog lidera Yassera Arafata koji je pod sumnjivim okolnostima umro prije 12 godina.

Palestinski pokret Hamas u četvrtak je u Ramallahu organizirao obilježavanje 12. godišnjice od smrti Arafata, a u obraćanju prisutnima aktuelni palestinski predsjednik Abbas je istakao da istraga o sumnjivoj Arafatovoj smrti i dalje traje.

“Ako mene pitate, ja dobro znam ko je njegov ubica. Međutim, moje svjedočanstvo nije dovoljno za objavljivanje ubicinog identiteta. Istražna komisija mora utvrditi sve detalje. U najkraćem vremenu ćemo objaviti ko su ubice i počinioci, a svi će biti zaprepašteni rezultatom istrage“, izjavio je Abbas.

Ekskluzivni dokumentarni film Al Jazeere o istrazi Arafatove smrti

Abbas: Nećemo odustati od palestinske države

Ističući kako je Palestinska oslobodilačka organizacija jedini predstavnik palestinskog naroda, Abbas je kazao kako je ta organizacija privržena odbrani svih palestinskih vrijednosti i uspostavi palestinske države.

“Spremni smo na obnavljanje palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora i mi i dalje pružamo ruku mira“, poručio je Abbas i dodao da palestinska strana nikada neće odustati od cilja uspostave palestinske države sa glavnim gradom Istočnim Jerusalemom i da nikada neće prihvatiti podizanje ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji.

Palestinski lider Yasser Arafat umro je 11. oktobra 2004. godine u vojnoj bolnici Percy u Parizu.

Njegova supruga Suha Arafat predala je njegovu odjeću na analizu u laboratoriji u švicarskoj Lozani.

Postupak je vođen u Parizu, a i Arafatov grob je ekshumiran radi istrage.

Istragom je utvrđeno da je na njegovoj odjeći bila velika količina radioaktivnog polonija, ali se ne može sa sigurnošću utvrditi da je to bio i jedini uzrok njegove smrti.

Udovica i kćerka Yassera Arafata, nakon istrage Al Jazeere, optužile su nepoznate osobe za trovanje palestinskog lidera.

Izvor: Agencije