Abbas vodi prijelaznu vladu do izbora

Sastanci Abbasa i šefa Hamasa Khaleda Mashaala odvijaju se u Dohi pod pokroviteljstvom dužnosnika Katara (Reuters)

Predsjednik palestinske samouprave Mahmoud Abbas vodit će prijelaznu vladu do održavanja izbora u skladu s dogovorom postignutim između njegova pokreta, Fataha, i Hamasa, izjavio je u ponedjeljak palestinski dužnosnik.

Dvije strane dogovorile su da će predsjednik Abbas voditi vladu sastavljenu od nezavisnih stručnjaka, zaduženu da nadgleda održavanje izbora”, istaknuo je neimenovani palestinski dužnosnik koji sudjeluje na razgovorima između palestinskih frakcija u Dohi.

Sastanci Abbasa i šefa Hamasa Khaleda Mashaala odvijaju se u Dohi pod pokroviteljstvom dužnosnika Katara, aktivno uključenih u međupalestinsko pomirenje.

Nakon razgovora vođenih u nedjelju, u ponedjeljak ujutro počeo je novi sastanak čelnika dvije palestinske struje i prestolonasljednika Katara šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija , tokom kojeg bi se taj sporazum trebao objaviti, rekao je neimenovani palestinski dužnosnik.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je dogovoreno da “vlada nacionalnog konsenzusa bude sastavljena od nezavisnih i tehnokrata i da će oni biti odgovorni za nadgledanje izbora”.

On nije najavio kada će izbori biti održani, ali na osnovu sporazuma o pomirenju trebalo bi da se glasa u maju. Primjena sporazuma je odgođena više puta, uprkos ponovljenim sastancima dvije strane.

Predlagan al-Ahmad

One nisu mogle da se dogovore ko će biti premijer. Fatah je stalno predlagao aktuelnog premijera Salama Fayyada, svjetski priznatog ekonomistu koji ima podršku Zapada, ali se Hamas s tim nije složio. Međutim, u Dohi je dogovoreno da se sporazum brzo primijeni.

“Dogovorili smo se da je važno brzo održati izbore i ukloniti prepreke koje bi mogle da odgode glasanje”, rekao je portparol Fataha Azzam al – Ahmad koji je bio u Abbasovoj pratnji. On je također kazao da su razgovori, kojima je domaćim bio katarski emir pozitivni i da su obje strane postigle dogovor o svim glavnim pitanjima koja se tiču sporazuma o pomirenju.

Prethodni palestinski izbori održani su 2006. godine, kada je Hamas odnio iznenađujuću pobjedu. Tada je počela borba za vlast sa Fatahom, koja je kulminirala sredinom 2007, kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze.

Abbasov Fatah je od tada dominirao samo jednom palestinskom teritorijom, Zapadnom obalom.

Izvor: Agencije