Abbasov govor u UN-u naljutio SAD

Obraćajući se Ujedinjenim narodima nakon sukoba u Gazi, u kojem je poginulo više od 2.000 Palestinaca, od čega veliki broj žena i djece, Mahmoud Abbas održao je jedan od svojih najžešćih govora u posljednjih deset godina, koliko je palestinski predsjednik. Govorio je o ratnim zločinima. Poredeći ovaj posljednji sukob s prethodnima, opisao ga je kao “zločin genocida”.

“Puni tuge, žala i ogorčenja, nakon novog rata postavljamo ista pitanja i izvlačimo stare zaključke. Ovo je već treći rat u pet godina koji protiv Gaze vodi rasistička država koja nas okupira. Riječ je o gusto naseljenom i vrijednom dijelu naše države”, rekao je Abbas.

‘Budućnost u getu’

Zbog jevrejskog praznika, u sali nije bilo predstavnika Izraela da čuju Abbasa kad govori da u mirovnim pregovorimo početkom godine Izrael nije uspio položiti mirovni test.

“Budućnost koju izraelska Vlada nudi palestinskom narodu u najboljem slučaju svodi se na geto u fragmentiranoj zemlji, bez vlastitih granica, bez suvereniteta nad našim zračnim prostorom, vodenim i prirodnim resursima, koji bi bili pod kontrolom rasističkih naseljenika i okupatorske vojske. U najgorem slučaju, riječ je o najgoroj mogućoj vrsti aparthejda.”

Predsjednik Abbas predložio je novi plan. UN treba usvojiti novu rezoluciju, s jasnim vremenskim okvirom za okončanje izraelske okupacije i stvaranjem rješenja koje podrazumijeva dvije države. Pregovori se moraju nastaviti čim se ustanovi vremenski okvir.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera