Abbasov prijedlog meta kritika na sjednici Nacionalnog vijeća

Očekuje se da će Abbas iskoristiti četverodnevni skup Vijeća kako bi obnovio svoj legitimitet (EPA)

Demokratski front za oslobođenje Palestine (DFLP) usprotivio se prijedlogu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa o organiziranju međunarodne mirovne konferencije s ciljem rješavanja palestinsko-izraelskog konflikta na Bliskom istoku.

Palestinsko nacionalno vijeće (PNC), najviši organ Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), u ponedjeljak je u Ramallahu započelo prvo četverodnevno zasjedanje nakon 22 godine.

Abbas je u uvodnom izlaganju ponovio prijedlog o održavanju međunarodne mirovne konferencije koji je prvobitno iznio u obraćanju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u veljači.

DFLP je kao član Palestinske oslobodilačke organizacije danas priopćio da je protiv Abbasovog prijedloga kojeg ocjenjuje oprečnim načelima PLO-a i svojevrsnim povratkom na sporazum iz Osla, prenosi Anadolija.

Poziv na prekid saradnje s Izraelom

Pozivajući Palestinsko nacionalno vijeće da ne prihvati Abbasov prijedlog, DFLP je pozvao na prekid svakog oblika suradnje s Izraelom, odustajanje od priznanja te zemlje i otvaranje procesa spasa od ekonomske ovisnosti Palestinaca od Izraela.

DFLP također poziva na borbu za uspostavu međunarodno priznate palestinske države u granicama iz 1967. godine i na okončanje sukobljavanja i podjela unutar Palestine.

Moćna, ali rijetko sazivana skupština koja sebe naziva palestinskom “najvišom vlašću” okupila se u ponedjeljak prvi puta nakon 22 godine, no bojkoti i podjele koje je prate, kako je prenio ranije Reuters, ukazuju da će teško postići najavljeni cilj ujedinjenja protiv Izraela i SAD-a.

Očekuje se da će predsjednik Mahmoud Abbas iskoristiti četverodnevni skup Palestinskog nacionalnog vijeća (PNC) kako bi obnovio svoj legitimitet i postavio njemu odane ljude na utjecajne položaje, navodi britanska agencija.

Bojkot brojnih skupina

Abbas je rekao da je skup PNC-a, de facto parlamenta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), prilika da se uspostavi jedinstvena fronta protiv Izraela i Sjedinjenih Američkih Država nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu.

No, izvan PLO-a, ali i unutar njega, kritizirani su mjesto i vrijeme skupa te sastav skupštine.

Skup bojkotiraju brojne skupine i osporavaju tvrdnju PLO-a da je “jedini legitimni predstavnik” palestinskog naroda.

Izvor: Agencije