Abbasovo upozorenje Vijeću sigurnosti

Palestinci se neće predati izraelskoj hegemonističkoj politici, kaže Abbas (AP)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je upozorio da će Palestina zamrznuti sve vrste odnosa s Izraelom, ukoliko na prijedlog o okončanju izraelske okupacije palestinske zemlje bude uložen veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Abbas boravi u zvaničnoj posjeti Alžiru, gdje se sastao sa šefom alžirskog Parlamenta Abdulkadirom bin Salihom i ministrom vanjskih poslova Ramtanom Lamarrom, prenosi Anadolija.

“Iz Alžira poručujemo da ćemo politički i pravno reagirati ukoliko u Vijeću sigurnosti ne bude usvojen prijedlog rezolucije o Palestini”, kazao je Abbas.

Naglasivši da se Palestinci “neće predati izraelskoj hegemonističkoj politici”, Abbas je kazao da će i dalje tražiti svoja prava povratka naroda svojim kućama te oslobađanja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Abbas tvrdi da je rješenje palestinskog pitanja ključ za okončanje ratova i uspostavu mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

Prijedlog rezolucije

Jordan je 18. decembra Vijeću sigurnosti predao nacrt rezolucije o Palestini, koji je prethodno usaglašen s predstavnicima nekoliko arapskih zemalja, a koji predviđa da se Izrael najkasnije do 2017. godine povuče s okupirane palestinske teritorije i da se uspostavi palestinska država s Istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.

Palestinski predsjednik je ranije rekao da je nacrt predat nakon što su se Palestinci dogovorili sa Francuskom o zajedničkom tekstu.

Francuska je u novembru počela diskusije s Velikom Britanijom i Njemačkom o opcijama za odvojenu rezoluciju kojom bi se odredio rok za okončanje pregovora o konačnom sporazumu.

Nacrt koji podržavaju Evropljani određuje rok od dvije godine za okončanje pregovora, a ne spominje se pitanje izraelske okupacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je sve pozive na povlačenje s okupirane Zapadne obale i anektiranog Istočnog Jerusalema, ističući brigu za sigurnost.

Washington je više puta koristio pravo veta da podrži svog saveznika. Administracija SAD-a podsjeća da obećana palestinska država mora biti rezultat pregovora s Izraelom.

Izvor: Agencije