Abdeslam se pred belgijskim sudom brani šutnjom

Salah Abdeslam, ključni osumnjičeni za pariške napade 2015. godine, odbio je u ponedjeljak odgovoriti na pitanja sudije pred sudom u Belgiji, gdje mu se sudi za napad iz 2016. godine, rekavši da njegova šutnja ne znači da je zločinac.

Abdeslamu je u ponedjeljak počeo proces u Belgiji za pokušaj ubistva i ilegalno posjedovanje oružja iz marta 2016. godine.

Sudija mu je rekao da ustane i kaže svoje ime.

Dvadesetosmogodišnjak, u prvom pojavljivanju u javnosti, sjedio je i nije odgovorio.

“Ne želim odgovoriti ni na jedno pitanje. Ali, moja šutnja ne čini od mene zločinca, to je moja odbrana”, rekao je sudu.

Potom je govorio o svojoj vjeri, islamu.

“Ono što zaključujem to je da se muslimani tretiraju na najgori mogući način”.

Kod njih, kako je rekao, ne postoji presumpcija nevinosti.

“Ne bojim vas se, ne bojim se vaših saveznika, vaših saradnika, vjerujem u Allaha i to je sve, nemam ništa više za dodati”, rekao je.

Suđenje u Francuskoj

Nakon kratke pauze, suđenje se nastavilo ispitivanjem Abdeslamovog suosumnjičenika Sofiana Ajarija, s kojim je izveo napad 15. marta 2016. godine, kada je nekoliko francuskih i belgijskih policajaca povrijeđeno.

Abdeslamovo očito odbijanje saradnje sa sudom moglo bi biti razočaravajuće za Parižane, koji su se nadali da bi mogao progovoriti nakon više od dvije godine šutnje i dati neke naznake o tome kako i zašto je izveo napade u kojima je u Parizu u novembru 2015. poginulo 130 ljudi.

Abdeslam je u ponedjeljak u zoru prebačen u Brisel iz pariškog zatvora, gdje čeka suđenje za napad u Parizu.

Suđenje u Francuskoj vjerovatno neće početi prije sljedeće godine.

Izvor: Agencije