Abdić u Sarajevu preuzeo mandat, načelnici iz USK demonstrirali

Abdiću je prvom uručen certifikat o mandatu (Fena)

Fikret Abdić preuzeo je u Sarajevu certifikat Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine kao novoizabrani načelnik Velike Kladuše.

To je njegova prva posjeta glavnom gradu BiH nakon 23 godine.

Abdić je bio prvi kojem je, na uručenju uvjerenja o dodjeli mandata načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova izabranim na lokalnim izborima u BiH 2. oktobra, uručen taj dokument jer je prozivka obavljena po općinama onako kako su i objavljeni izborni rezultati, odnosno po kodovima općina.   

Općinski načelnici s područja Unsko-sanskog kantona i gradonačelnik Bihaća su izašli iz sale pokazujući time nezadovoljstvo izborom Abdića.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je kazao novinarima da su danas svi općinski načelnici s područja Unsko-sanskog kantona i gradonačelnik Bihaća izlaskom iz sale pokazali svoj stav prema Fikretu Abdiću kao izabranom načelniku Općine Velika Kladuša.

“Smatramo da on, ne samo da ne treba da dobije certifikat, ne samo da ne treba da bude načelnik Velike Kladuše, nego ne može da sjedi sa nama. On ne treba da bude ni u BiH i njegovo mjesto je sasvim njegdje drugdje. Radi se o ratnom zločincu i mi nismo smjeli doći u situaciju da se uopće može kandidovati za načelnika”, rekao je Fazlić.

Presuđen za ratni zločin

Kao kandidat Laburističke stranke Bosne i Hercegovine, Abdić je porazio konkurente na lokalnim izborima.

Županijski sud u Karlovcu osudio ga je 2003. na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina, zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine.

U martu 2012. pušten je na slobodu iz zatvora u Puli, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

Nakon izlaska iz zatvora nastavio je politički angažman, a u Demokratskoj narodnoj zajednici, koju je osnovao, u Velikoj Kladuši dolazi do raskola jer njegove pristalice nisu prihvatile novoizabrano rukovodstvo stranke na čelu s Rifatom Dolićem.

Dvije sedmice nakon Kongresa te stranke raspušten je općinski ogranak u Velikoj Kladuši, na čijem je čelu bila njegova kćerka Elvira Abdić-Jelenović, i nakon toga je formirana Laburistička stranka Bosne i Hercegovine.

Počeli teći rokovi za formiranje vlasti

CIK BiH potvrdio je rezultate lokalnih izbora za 73 općinska vijeća, 57 skupština općina, 130 načelnika, četiri gradska vijeća, šest skupština gradova, 10 gradonačelnika i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Potvrđeni rezultati lokalnih izbora objavljeni su u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine 1. novembra.

Zakonski rok za konstituiranje općinskih vijeća, odnosno skupština općina je 30 dana od dana objave potvrđenih izbornih rezultata, kako je to propisano poslovnicima o radu jedinica lokalne samouprave.

Izvor: Agencije