Abe i Pence: Savez Japana i SAD-a je temelj mira

Prošle je godine Sjeverna Koreja podigla nuklearne i raketne programe (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence ponovio je u utorak u Tokiju važnost vojnog saveza između Japana i Sjedinjenih Američkih Država za mir i sigurnost u jeku sjevernokorejske nuklearne prijetnje.

“Savez između SAD-a i Japana temelj je i mira i sigurnosti na sjeveroistoku Azije”, rekao je Pence na sastanku s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Abe je naglasio nužnost mirnog rješenja sve jačih napetosti u regiji.

Američki predsjednik Donald Trump poslao je armadu američkih ratnih brodova u vode Korejskog poluotoka dok Sjeverna Koreja navodno planira izvesti još jedan nuklearni test.

Mirno rješenje

“Za nas je najvažnije poduzeti diplomatske napore i naći mirno rješenje tog pitanja”, rekao je Abe Penceu.

“Kao zemlja uvijek tražimo mir, kao i Japan”, rekao je američki potpredsjednik i dodao: “No kao što znate, mir dolazi kroz snagu”.

“Predsjednik Trump odlučan je blisko sarađivati s Japanom, Južnom Korejom i svim saveznicima u regiji, kao i  s Kinom, kako bi se postiglo mirno rješenje  i denuklearizacija Korejskog poluotoka”, rekao je.

Abe i Pence složili su se da dvije zemlje moraju uvjeriti Kinu da preuzme veću ulogu u odnosima sa Sjevernom Korejom.

Pence je doputovao u utorak u Japan iz Južne Koreje.   

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yirani je izjavio da se diplomatskim sredstvima moraju rješavati napetosti na Korejskom poluotoku, na kojem Sjeverna Koreja nastavlja sa svojim nuklearnim i raketnim programima, prkoseći UN-ovim sankcijama.

‘Opasno zveckanje oružjem’

U New Yorku, zamjenik sjevernokorejskog ambasadora Kim In-Ryong upozorio je u ponedjeljak kako bi nuklearni rat mogao izbiti u bilo kojem trenutku na korejskom poluotoku, optužujući Ameriku za “opasno zveckanje oružjem”.

Pjongjang će nastaviti vršiti raketne probe uprkos osudi međunarodne zajednice i povećanju vojnih napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, najavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Sing Hong-chol.

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru on je kazao da Pjongjang neće prihvatiti nikakve naredbe iz SAD-a te da se njegova zemlja može i hoće braniti ako to bude potrebno.

“Tražimo mir, ali nećemo moliti za njega. Branit ćemo mir i sigurnost svoje nacije vlastitim resursima. Naša vojska u stanju je maksimalne pripravnosti da odgovori na nagomilavanje američkih trupa. Ako primijetimo bilo kakav napad na naš suverenitet, vojska će pokrenuti nemilosrdne udare na američke agresore gdje god oni bili, bilo u Americi, vojnim bazama na Korejskom poluotoku ili Japanu”, rekao je Sing.

Sjeverna Koreja nije uspjela u pokušaju ispaljivanja balističkog raketnog projektila u nedjelju, dan nakon što je Pjongjang obilježio 105. godišnjicu rođenja pokojnog vođe i osnivača Kim Il-sunga.

Prošle godine Sjeverna Koreja je podigla nuklearne i raketne programe, provodila dva nuklearna ispitivanja i lansirala 20 balističkih projektila.

Plan za prihvat izbjeglica

Abe je ranije izjavio da japanska vlada radi na izradi planova za nepredviđene situacije u slučaju da kriza na Korejskom poluotoku dovede do priliva izbjeglica u Japan. 

Vlada razmatra procedure za zaštitu stranaca, procedure za slijetanje, izgradnju i rad skloništa, kao i provjeru tražilaca azila. 

On je dodao da japanska vlada radi na planovima za evakuaciju oko 60.000 Japanaca iz Južne Koreje u slučaju izbijanja krize.

Izvor: Agencije