Abe i Putin o spornim Kurilskim otocima

Japanski premijer Shinzo Abe doputovao je u Moskvu. Prema najavama, razgovori sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o proširenju sporazuma o snabdijevanju gasom nalaze se visoko na dnevnom redu.

Japanski lider će, takođe, pokušati da ponovno počne razgovore o spornim Kurilskim otocima.

Tu teritoriju, za koju Tokio tvrdi da je njihova, zauzela je Rusija na kraju Drugog svjetskog rata.

U centru Vladivostoka nalazi se spomenik Rusima palim u Drugom svjetskom ratu – sukobu koji s Japanom nikad nije završio. Dvije zemlje nikad nisu potpisale mirovni sporazum.

Slabe šanse za diplomatski napredak

Razlog je lanac otoka koji Rusi nazivaju Južnim Kurilima, Japanci Sjevernom teritorijom. Bitka za njih sad se vodi na diplomatskom planu.

Tokom svog predsjedničkog mandata, Dmitrij Medvedev je izazvao duboko zamrzavanje odnosa s Japanom, kada je ovo otočje posjetio 2010. godine.

Japanski premijer Shinzo Abe zna da su šanse za diplomatski napredak s predsjednikom Putinom o kontroli nad otocima slabe.

Svako rješenje spora značilo bi prekretnicu za Vladivostok. Ime grada otprilike znači “vladar Istoka”, ali to je daleko od tačnog opisa u današnjim uslovima trgovanja.

“Gotovo 80 posto komercijalne proizvodnje Vladivostoka potječe od iskorištavanje resursa Japanskog mora. Gubitak bogatih lovišta oko Kurilskih otoka ozbiljno bi naškodio ovdašnjoj privredi”, javlja David Chater iz Vladivostoka.

Neslužbena anketa koju smo proveli uz more pokazala je da se stanovnici dalekog istoka Rusije oštro protive bilo kakvim ustupcima.

Mještani ističu kako su već jednom dali svoju teritoriju, Aljasku, te da ne žele drugima ustupiti svoje ogromne resurse.

“Svi naši morski proizvodi dolaze odatle. Ako ih se odreknemo, umrijet ćemo od gladi”, ističe jedan mještanin.

Međutim, trenutno ovdje ne gladuju. Japanski sushi barovi osvojili su grad na juriš. No, pitanje je o čijoj se ribi tu radi.

Izvor: Al Jazeera