Abe: Nećemo ustuknuti pred teroristima

Video snimka smaknuća novinara Kenjija Gotoa objavljena je na internetu u nedjelju (Reuters)

Japan će čvrsto ustrajati u svojoj potpori međunarodnim protuterorističkim operacijama, poručio je u ponedjeljak japanski premijer Shinzo Abe nakon što je Islamska država Irak i Levant (ISIL) za vikend objavila snimke smaknuća drugog japanskog taoca.

“Japan nikada neće ustuknuti pred teroristima. Ujedinjenim naporima ćemo raditi na sigurnosti japanskih državljana”, izjavio je Abe na sastanku parlamentarnih zastupnika iz vladajuće Liberalne demokratske stranke i koalicijskih saveznika iz stranke Novi Komeito.

“Nikada nećemo zaboraviti okrutne teroriste. Japan će surađivati s međunarodnom zajednicom kako bi platili za svoje zločine”, dodao je premijer, kako prenosi Hina.

Natsuo Yamaguchi, čelnik Komeita, kazao je da Japan ima dugu povijest “humanitarne” potpore Bliskom istoku te da bi Tokio “trebao zadržati svoju poziciju bez straha od teroristričkih provokacija i prijetnji”.

UN traži puštanje svih talaca

Video snimka najnovijeg smaknuća, objavljena na internetu u nedjelju, prikazuje zamaskiranog muškarca s nožem pokraj novinara Kenjia Gotoa u narančastom kombinezonu koji kleči.

Vidi se također da mu borac ISIL-a stavlja nož pod grlo, a potom se vidi zamrznuta slika odrezane glave postavljene preko tijela.

Prije ubojstva se borac obratio Abeu riječima: “Abe, zbog tvoje nepromišljene odluke da sudjeluješ u ratu koji ne možeš dobiti, ovaj nož neće samo zaklati Kenjia, već će nastaviti vršiti pokolje gdje god nađemo tvoje ljude. Neka noćna mora za Japan počne”.

Vijeće sigurnosti UN-a je isti dan “snažno osudilo gnusno i kukavičko ubojstvo” i od ISIL-a zatražilo da smjesta i bezuvjetno pusti na slobodu sve taoce.

Izvor: Agencije