Abe predstavio plan podsticanja ekonomije

Shinzo Abe je kritizirao Kinu jer je dozvolila da japanske kompanije trpe štete kao odgovor na teritorijalni spor oko otoka Senkaku/Diaoyu (AP)

Konzervativni japanski premijer Shinzo Abe u petak je predstavio Vladin plan poticanja ekonomije vrijedan 20.000 milijardi jena (175 milijardi eura), čiji je cilj izlazak zemlje iz krize, te iskoristio govor kako bi otvoreno kritizirao Kinu u kojoj japanske kompanije ispaštaju zbog diplomatskog sukoba, prenosi Hina.

“Vrlo je važno stati ukraj dugogodišnjoj deflaciji i skupoći jena”, rekao je japanski premijer, koji je na dužnost stupio 26. decembra, desetak dana nakon što je njegova Liberalno-demokratska stranka velikom većinom pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Njegov plan trebao bi omogućiti otvaranje oko 600.000 novih radnih mjesta i ekonomski rast od dva postotna boda u idućoj budžetskoj godini (od marta 2013. do aprila 2014. godine).

Japanska ekonomija, koje je u recesiji u dva zadnja tromjesečja, pogođena je padom izvoza i usporavanjem globalne potražnje te podbačajem domaće potrošnje.

Industrijska konkurentnost

“Nužno je ojačati industrijsku konkurentnost i povećati broj zaposlenih, jer se samo na taj način može revitalizirati ekonomija”, rekao je Abe na konferenciji za novinare u Tokiju.

Ukupna svota koja se odnosi na državna ulaganja, ali i na finansijske poticaje privatnim kompanijama za ulaganja, iznosi 10.300 milijardi jena (oko 90 milijardi eura).

Oko 3.800 milijardi jena (oko 35 milijardi eura) država će uložiti u obnovu sjeveroistoka države opustošenog potresom, cunamijem i nuklearnom katastrofom 11. marta 2011. godine te u obnovu mostova, tunela i ostale dotrajale infrastrukture.

Japanski premijer kritizirao je Kinu jer je dozvolila da japanske kompanije trpe štete kao odgovor na teritorijalni spor oko nenaseljenog otočja Senkaku/Diaoyu u Istočnokineskom moru.

Abe je rekao da je “pogrešno” da kompanije budu oštećene kako bi se postigli “politički ciljevi”.

“Problem je u tome što je šteta nanesena japanskim kompanijama i japanskim državljanima u Kini, koji pridonose kineskoj ekonomiji i društvu, kako bi se postigli politički ciljevi”, kazao je on.

“Želim jasno reći da je to pogrešno ponašanje zemlje koja treba biti odgovorna u međunarodnoj zajednici”, istakao je Abe.

Izvor: Agencije