Abe u Rusiji na pregovorima o mirovnom sporazumu

Tokom sastanka, koji je zakazan za sutra (22. januar), dvojica lidera usredsredit će se na pitanje mirovnog sporazuma (EPA)

Japanski premijer Shinzo Abe kreće u zvaničnu posjetu Rusiji kako bi razgovarao sa predsjednikom te države Vladimirom Putinom, najavljuju agencije.

Tokom sastanka, koji je zakazan za sutra (22. januar), dvojica lidera usredsredit će se na pitanje mirovnog sporazuma, navodi agencija TAS S.

Agencija podseća kako je japanska novinska agencija Kyodo ranije javila, pozivajući se na izvore iz Vlade, da Abe razmišlja potpisati mirovni sporazum sa Rusijom pod uvjetom da Moskva pruži garancije da će ostrvo Šikotan i grupa malih ostrva koje Japan zove Hamobai biti predata Tokiju.

Komplicirano pitanje

Japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono, koji će zajedno sa Abeom boraviti u posjeti Rusiji, rekao je na konferenciji za novinare 18. januara kako ne želi da komentirati agendu bilateralnih razgovora kako bi se spriječilo da dođe do stvaranja prepreka.

Kono je prošle sedmice razgovarao u Moskvi sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

On je nakon sastanka rekao kako je pitanje mirovnog sporazuma izuzetno komplicirano, ali da su lideri Japana i Rusije odlučni pronaći rješenje.

Izvor: Agencije