Aboridžani napali australsku premijerku

Gillard je u incidentu ostala bez cipele (EPA)

Australijska premijerka Julia Gillard spotakla se i uz pomoć tjelohranitelja i policije uspjela da se probije kroz gnjevnu masu Aboridžana koji su demonstrirali tokom svečanosti povodom obilježavanja Dana Australije.

Oko 200 demonstranata, koji se bore za prava starosjedilaca, opkolilo je restoran u prijestolnici Canberri i pesnicama udaralo u prozore dok su premijerka Gillard i lider opozicije Tony Abbott prisustvovali proslavi.

Pedesetak policajaca sprovelo je političke lidere od sporednog izlaza do automobila. Premijerka se tada spotakla i izgubila cipelu. Tjelohranitelj ju je uhvatio i pomogao joj da dođe do automobila, štiteći je od demonstranata.

Šatorska ambasada

Demonstranti su tražili da se poštuju prava starosjedilaca i da se sačuva takozvana Šatorska ambasada Aboridžana, kolonija šatora i privremenih skloništa u prijestolnici, koja je i centralno mjesto protesta protiv Dana Australije.

Ovim praznikom se obilježava dolazak prve grupe britanskih kolonizatora u Sydney 26. januara 1788. godine. Mnogi Aboridžani su taj dan nazvali Danom invazije, zato što su Britanci naselili Australiju bez prethodnog dogovora sa starosjediocima.

Abbott, koji je ranije naljutio aktiviste starosjedilaca kada je kazao da je vrijeme da se njihova ambasada „iseli“, bio je glavna meta protesta.
Demonstranti okupljeni ispred restorana dočekali su ga povicima „sramota“ i „rasisto“.

Premijerka Gillard, koja nije povrijeđena, kazala je kako će nakon incidenta ugostiti strane ambasadore u svojoj rezidenciji, kako je i planirala.
“Jedina stvar koja me ljuti jeste što je ovim incidentom skrenuta pažnja sa tako divnog događaja”, rekla je premijerka i opisala sebe kao “prilično žilavu” osobu, dodavši da je policija odlično obavila svoj posao.

Protest se desio na četrdesetogodišnjicu postojanja šatorske ambasade.

Izvor: Agencije