Aboridžini u opasnosti zbog mjera štednje

Premijer Australije Tony Abbott nedavno je najavio velike mjere štednje, proračunske rezove i reforme u gotovo svim sferama života. Mnogi su skeptični i zabrinuti da su oni koji će najviše osjetiti te rezove i najosjetljivija populacija domorodačko stanovništvo.

Mladi Aboridžini, čije identitete nećemo otkriti, već su bili u sukobu sa zakonom zbog sitnih krađa i izostanaka iz škole. Paddy Stephenson vođa je projekta koji bi ih opet trebao uključiti u društvo.

Uče disciplinu, zdrav život i fitness. Više od dvije godine trebalo mu je da nađe novac i otvori dvoranu za koju tvrdi da mu mnogo pomaže u poslu.

Smanjenje radnih mjesta i usluga

No, Vlada Australije u pohodu je na štednju. Reže gdje stigne, a mnogi se boje da će najsiromašniji najgore proći. U Australiji to znači biti Aboridžin.

“Ako se smanji proračun, bit će i rezova. To bi moglo značiti smanjenje radnih mjesta i usluga kojima bi Vlada trebala pomagati Aboridžinima”, kaže Paddy Stepenson iz Danila Dilba zdravstvenih usluga.

Australskim domorocima to su stvari od životne važnosti, jer potrebna im je pomoć sa zdravstvenom zaštitom, produljenjem životnog vijeka, obrazovanjem, zapošljavanjem i plaćama.

Država, iako razvijena, najavila je povećanje starosne granice za odlazak u mirovinu na 70 godina, jer većina Australaca živi znatno duže. No, životni vijek domorodačkog stanovništva je samo 69 godina.

Ciljano trošenje manjih suma efikasnije

S druge strane, Vlada je predložila da svaki posjet liječniku košta sedam dolara. Većina aboridžinskih obitelji odlazi liječniku nekoliko puta tjedno, što znači da bi za to morali izdvojiti novac koji nemaju.

No, neki savjetnici u Vladi, uključujući i one koji pripadaju ovoj populaciji, smatraju da je u ovoj situaciji teško nekoga poštedjeti, te da bi ciljano trošenje manjih suma novca moglo biti mnogo efikasnije.

“Moj je fokus, kao i fokus Savjetodavnog vijeća domorodaca, pretvoriti rezeve u proračunu u mogućnost za pravu reformu domorodačkih afera jednom i zauvijek”, kaže Warren Mundine iz Savjetodavnog vijeća domorodaca.

To je zajednički cilj, ali pitanje kako do njega stići rađa mnoge nesuglasice.

“Završni pregovori i odluke o proračunskim rezovima vode se u glavome gradu Australije Canberri. No, upravo ovakvi programi, koji su mnogima od životne važnosti, bit će i najviše pogođeni”, javlja iz Darwina reporter Al Jazeere Andrew Thomas.

Izvor: Al Jazeera