Abu Qatada ostaje u zatvoru za vrijeme OI

Britanske vlasti navode da su video snimci njegovih propovijedi utjecali na vođu napada 11. septembra 2001 (AP)

Visoki sud u Londonu odbacio je u utorak zahtjev muslimanskog vjerskog lidera Abu Qatade da uz kauciju bude pušten iz zatvora, gdje se nalazi dok traje postupak za njegovu ekstradiciju u Jordan po optužbama za terorizam.

Odluka Visokog suda predstavlja olakšanje za britansku vladu koja je strahovala da bi puštanje na slobodu Qatadea, koga je jedan španski sudija svojevremeno opisao kao “desnu ruku Osame bin Ladena u Evropi”, tokom trajanja Olimpijade moglo dodatno opteretiti sigurnosne službe angažirane oko Igara, naveo je Reuters.

Muslimanski propovjednik, čije je pravo ime Omar Othman, bio je u i van zatvora više puta otkako je prvi put pritvoren 2002. na osnovu britanskih antiterorističkih zakona.

Britanske vlasti navode da su video snimci njegovih propovijedi uticali na Mohammeda Atu, vođu napada na New York i Washington 11. septembra 2001.

Da je Qatada pušten, sud bi vjerovatno od njega tražio da ostane u svom domu u Londonu, praktično u kućnom pritvoru, kao što je bio slučaj prije dva mjeseca, prije nego što je u aprilu vraćen u zatvor sa visokim osiguranjem.

Dvonedjeljno saslušanje o legalnosti odluke o njegovoj deportaciji treba da se održi u oktobru, a odluka suda očekuje se narednog mjeseca, navela je britanska agencija.

Izvor: Agencije