Accor planira uštedjeti 100 miliona eura

Prošlogodišnji profit kompanija u čijem sastavu su između ostalog lanci hotela Ibis, Novotel i Sofitel, dostigao je 526 miliona eura (AFP)

Francuska kompanija Accor, najveći evropski hotelijerski lanac, najavila je ubrzano restrukturiranje u okviru kojeg planira uštedjeti 100 miliona eura u naredne dvije godine.

Accor, koji je prisutan u 92 države širom svijeta sa kapacitetom od više od 3.500 hotela i 440.000 soba, najavio je plan štednje u 2013. i 2014. godini kako bi umanjio negativne posljedice povećanja troškova u Evropi, prije svega zbog prošlogodišnjeg poskupljena usluga.

Četvrti najveći lanac hotela na svijetu provodi strategiju postepenog smanjenja hotelskih kapaciteta koji se uzimaju pod zakup ili su u privatnom vlasništvu u korist sklapanja većeg broja franšiznih ugovora i sporazuma o vođenju poslovanja.

Accor, u okviru plana uštede od 100 miliona eura, očekuje da se smanjenjem troškova odupre recesiji u južnoj Evropi, objasnio je za novinsku agenciju AFP generalni direktor ove francuske kompanije Denis Hennequin.

Razvojne investicije

Istovremena, kompanija namjerava da razvojne investicije koje su 2012. godine iznosile 250 miliona eura svede na oko 100 do 150 miliona eura godišnje do 2016. godine.

Accor, najveći hotelski lanac poslije Intercontinentala, Marriotta, Hiltona i Starwooda, prošlogodišnje slabo poslovanje u južnoj Europi uspio je djelimično nadoknaditi dobrom poslovnom godinom u državama u usponu, posebno u Latinskoj Americi, prije svega u Brazilu.

U planu ove kompanije je da do 2017. godine 50 posto poslovanja usmjeri ka državama u usponu, umjesto 15 posto iz 2011. godine.

Prošlogodišnji profit kompanija u čijem sastavu su između ostalog lanci hotela Ibis, Novotel i Sofitel, dostigao je 526 miliona eura, a ostvareni prihod 5,649 milijardi eura.

Izvor: Agencije