Adio, Tina

Tina Maze je u subotu izgledala sjajno, kao u najboljim danima, iIako nije trenirala gotovo šest mjeseci (Reuters)

Piše: Momir Jelovac

Šezdeset devet stotinki zaostatka Tine Maze u prolaznom vremenu za Michelom Shiffrin u prvoj veleslalomskoj vožnji Zlatne lisice gotovo da je probudilo nadu da je Tina promijenila mišljenje. Možda to ipak nije njena posljednja utrka karijere…

U subotu je izgledala sjajno, kao u najboljim danima. Iako nije trenirala gotovo šest mjeseci, zbog lakšeg hirurškog zahvata, Tina je pokazala svoj kompletan šampionski sjaj. No, na posljednjoj prelomnici staze, Tina je ipak odlučila da je tu i prelomnica u njenoj skijaškoj karijeri, ali i u životu.

Zaustavila se, zagrlila Andreu Massia, čovjeka koji joj je promijenio život u svakom pogledu, i definitivno rekla adio takmičarskom skijanju. Bez skija na nogama je prošla ciljem, bučno pozdravljena od 15.000 gledalaca, i tako simbolično pokazala da će u nastavku života tempo biti drugačiji.

Andrea je ‘resetirao’ sve

Tinu sam upoznao 2009. godine, na Svjetskom prvenstvu u Val D’Iseru, upravo u trenutku kada je njena karijera bila na prekretnici. Iako je i do tada pobjeđivala u Svjetskom kupu te baš u Val D’Iseru osvojila svoju prvu od 13 medalja, nije bila zadovoljna karijerom.

U toj godini se promijenilo sve. U njen život je ušao Andrea Massi, Italijan iz Nove Gorice. Nekadašnji 800-metraš je ”resetirao” apsulutno sve. Odvojio je Tinu od reprezentativnog programa, kreirao novi tim i počeo sasvim netipičan rad za tadašnje prilike i skijaške klišee.

Naravno, nije sve išlo glatko, Tinu je trebalo uvjeriti da promijeni navike i zauzme potpuno novi kurs. Istina, Tina nije bila skijaški anonimus ni do tada. U skijašku avanturu krenula je sa 15 godina upravo u Mariboru 1999. godine, a već tri godine kasnije, u Soldenu, slavila je prvu pobjedu u Svjetskom kupu. Doduše, najviše postolje u veleslalomu podijelila je s Nicole Hosp i Adriane Flemmen, što je ostalo zapisano u povijesti Svjetskog kupa kao statistički unikat – tri skijašice s identičnim vremenom nakon dvije vožnje veleslaloma.

Godine 2010. je rad u čiju su formu mnogi sumnjali donio prve prave rezultate. Tina je na Zimskim olimpijskim  igrama u Vancuveru osvojila dva srebra i tada je skijaški svijet počeo shvaćati da se rađa nova zvijezda. Tina je počela nizati pobjede i na površinu je počeo izlaziti sav talenat i potencijal koji je se krio u slovenskoj skijašici, a koji do tada niko od trenera nije uspio u potpunosti otkriti. Fascinirala je njena težnja za savršenošću i ulagala je uvijek sve s čim su raspolagali njeni tijelo i duh.

Nedostižna 2.414 boda

U narednim godinama je eksplodirala njena polivalentnost. Postala je jedna među šest skijašica u historiji Svjetskog kupa koja je pobjeđivala u svih pet disciplina. Sezona 2013/14. donijela je nezapamćenu dominaciju jedne skijašice u svjetskom skijanju – Tina je rušila rekord za rekordom. Ostvarila je 11 (ukupno 26) pobjeda i oborila 13 godina star rejkord Hermana Mayera po broju osvojenih bodova. Ukupno 2.414 boda u jednoj sezoni će biti vrlo teško dostići u skoroj budućnosti.

Šlag na sve došao je na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine, kada je Tina osvojila ono što joj je nedostajalo u riznici trofeja i medalja – olimpijsko zlata. I to ne jedno, nego dva. Tako je, ispostavit će se, zaokružen opus Tine Maze, koja je tada uzela time out od godinu dana, da odluči kuda i kako dalje.

Na žalost ljubitelja skijanja, odlučila je da skijaškoj karijeri došao kraj. No, na našu sreću, Tina će i dalje ostati u blizini, kao kolegica komentator s mikrofonom…

Izvor: Al Jazeera