Admiral SAD-a: Diplomatiju u Sjevernoj Koreji mora pratiti vojna sila

Severna Koreja je u posljednjih nekoliko mjeseci ispalila dvije rakete koja su preletjele teritoriju Japana (EPA)

Zapovjednik Pacifičke komande američke vojske, admiral Harry Harris, kazao je u četvrtak japanskom ministru odbrane Itsunoriju Onoderi da je diplomatija koja ima podršku vojne sile neophodna kada je u pitanju razvoj raketnog i nuklearnog programa Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

“Jasno je da, i pored toga što diplomatija obuhvata glavne napore vezane za Sjevernu Koreju, to mora bitidiplomatija koja ima podršku kredibilne vojne sile”, kazao je Harris na početku sastanka s Onoderom.

Obarati rakete s neba

Početkom mjeseca američki predsjednik Donald Trump je, prilikom službenog boravka u Japanu, kazao da bi ta zemlja mogla obarati sjevernokorejske rakete “sa neba” vojnom opremom kupljenom od SAD-a.

Japanski premijer Shinzo Abe je odgovorio da razmatra takav dogovor, dodajući da Japan mora kvalitativno i kvantitativno poboljšati svoje odbrambene kapacitete, s obzirom na veoma tešku situaciju sa Sjevernom Korejom.

Severna Koreja je u posljednjih nekoliko mjeseci ispalila dvije rakete koja su preletjele teritoriju Japana i izvela šestu i do sada najveću nuklearnu probu, što je izazvalo napetost u regionu.

Izvor: Agencije